Stresset og træt kvinde foran computer
For mange er stress uløseligt forbundet med korte deadlines, dårligt arbejdsmiljø og mange andre problemer, som ofte hører til på en arbejdsplads. 

Men faktisk er det sygdom, der indtager førstepladsen som den største stressudløser.

Det er en af konklusioner i en af de hidtil største danske undersøgelser af årsagerne til stress, der bygger på spørgeskema-svar fra 32.000 borgere i Region Midtjylland. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Tendensen er både gældende for mænd og kvinder, unge og ældre og akademikere og ufaglærte.

LÆS OGSÅ: Tema om stress på hk.dk

- I befolkningen som helhed er sygdom den vigtigste kilde til oplevelse af stress, og derefter følger mangel på social støtte. Måler vi isoleret blandt dem, der er i arbejde, er jobbet den vigtigste faktor, men sygdom spiller også en stor rolle for den gruppe, forklarer en af forskerne bag undersøgelsen, seniorforsker Finn Breinholt Larsen fra forsknings- og konsulenthuset Defactum under Region Midtjylland til Kristeligt Dagblad. 

En mere nuanceret forståelse

Ifølge ham er de nye resultater vigtige for at få en mere nuanceret forståelse af stress og årsagerne bag. 

- Stress er ikke en sygdom, men en tilstand, der kan udløse sygdom. Rigtig meget stressforskning fokuserer på arbejdsmiljøet. Det er vigtigt med stressindsatser på jobbet, men hvis vi skal stress til livs, kræver det også en bredere forståelse af årsagerne, siger Finn Breinholt Larsen.

Længerevarende stress kan medføre øget risiko for at udvikle blandt andet hjerte-karsygdomme og depression, og ifølge Statens Institut for Folkesundhed er antallet af stressramte danskere vokset de seneste årtier. Den seneste opgørelse fra 2017 viser, at 29 procent af kvinderne og 21 procent af mændene ofte føler sig stressede.

Du får gode råd og faglig hjælp – når du er i job

Vi er eksperter i dine vilkår på jobbet – for hver arbejdsplads har sin egen kontaktperson og faglige medarbejder hos HK. Hun kender de unikke vilkår, som lige præcis jeres arbejdsplads har. Og så kender hun dit fag. Derfor er du garanteret kompetent og professionel rådgivning, uanset om det handler om løn, stress, arbejdsmiljø eller spørgsmål om overenskomst. Du er altid velkommen til at kontakte dine lokale afdeling for at få råd og vejledning.