Ordsky

Hvad tænker I på, hvis vi siger hjemmearbejde?

Sådan lød et indledende spørgsmål, da HK Privat i sidste uge afholdte dialogmøde om hjemmearbejde for arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter.

Præsenteret i en såkaldt ordsky (som du kan se længere nede), sendte tillidsvalgte klassikere som koncentration, ro og fordybelse af sted på plussiden, mens minussiden blev repræsenteret af ensomhed, dårligt arbejdsmiljø og manglende sparring og udvikling.

Men centralt placeret som det ord, flest forbinder med hjemmearbejde, stod FLEKSIBILITET. Det kommer på ingen måde bag på Anja C. Jensen, der er næstformand for HK Privat, og som var vært for dialogmødet.

- Vi ved, at fleksibilitet generelt er noget af det, vores medlemmer efterspørger allermest. Mange strækker sig ofte endog meget langt for at give deres arbejdsgivere fleksibilitet, men de vil også have noget den anden vej, siger Anja C. Jensen.

- Og det har de fået, sådan lidt påtvunget, ved hjemmearbejde under corona, så jeg tænker, at det er et udtryk for håb om også i fremtiden at få større fleksibilitet – både tidsmæssig og stedmæssig i forhold til, hvornår og hvor de arbejder.

Næstformand: Hjemmearbejde skal være frivilligt

For næstformanden er det dog vigtigt, at frivillighed bliver omdrejningspunktet, når planerne for det fremtidige hjemmearbejde skal lægges.

- Vi bakker meget kraftigt op om, at det bliver muligt at arbejde mere hjemmefra i fremtiden. Men der er stor variation i, hvordan vores medlemmer har det med hjemmearbejde. Der er dem, der er vilde med det, dem der synes, det er frygteligt, og så alle dem midt imellem. Det fortæller med al ønskelig tydelighed, at det skal være frivilligt, om vi vil arbejde hjemmefra. Der må ikke være tale om tvang. Og det er altså en overvejelse værd, når I indgår aftaler om det fremadrettede arbejde, at det skal være udgangspunktet, siger Anja C. Jensen

Erfaringer fra krisen giver nye muligheder

Ord som ro, koncentration og færre forstyrrelser gik også igen i såvel ordskyen som i de debatter, der fulgte ved dialogmødet.

Det er der sådan set heller noget overraskende i. At der er meget støj og mange afbrydelser på især dele- og storrumskontorer er en kendt sag, lyder det fra næstformanden:

- Men det gør det jo ikke mindre tankevækkende og bekymrende, at man først finder ro og fordybelse, når man IKKE er på sin arbejdsplads. Så jeg håber virkelig, at mange arbejdsgivere vil tænke sig om og bruge nogle af de erfaringer, vi har fået i den her krise til at se nye muligheder, siger Anja C. Jensen.

HK Privat har samlet en masse viden og værktøjer om hjemmearbejde på www.hk.dk/hjemmearbejde.