Bedste offentlige arbejdsplads i Danmark. Det er den titel, job-, aktivitets- og kompetencecenteret, JAC, i Gentofte nu for tredje år i træk kan bryste sig af. Great Place To Work har ydermere kåret virksomheden som den bedste i Europa. Det skriver Mandag Morgen.

De flotte titler er uden tvivl et resultat af, at JAC bliver drevet meget anderledes end andre offentlige virksomheder. - Vi har aldrig været så gode til at forvalte vores økonomi, som efter vi lagde den ud til vores medarbejdere, lyder det for eksempel fra Ann-Christina Matzen, der er chef for de 110 medarbejdere på JAC.

90 procent lederløs

Den udtalelse rammer meget godt ind, hvad JAC er for en virksomhed. For det første kører man en næsten lederløs styringsmodel. For det andet er mange borgere selv ansatte i virksomheden - i pedelteamet, på ’tekstil’en’ og i genbrugsbutikken.

Modellen beskriver Ann-Christina Matzen som 90 procent lederløs, inspireret af Frederic Laloux’ bog ’Fremtidens organisation’. Hendes hovedopgave er at være sparringspartner for medarbejderne. Og så at tage sig af personalesager som sygdom, fyringer og potentielle konflikter.

- Vi er gået skridtet videre fra distribueret ledelse og til den 90 procent ledelsesløse organisation, siger hun til Mandag Morgen.

Opgør med detailstyring

Belgieren Frederic Laloux’ bog, som Ann-Christina Matzen henviser til, er et opgør med de hundrede år gamle formelle hierarkier, som også New Public Management læner sig opad. Fremtidens vidensarbejdere kan selv udføre ledelse og tage masser af ansvar, når bare målet er klart og nærværende, lyder det fra belgieren.

Det bedste resultat opnås, når de, der ved, hvor skoen trykker, udvikler løsningerne. Det kræver engagerede medarbejdere, der får gode idéer og realiserer dem. De har ikke brug for mikrostyring eller for, at ansvaret bliver taget fra dem. De har brug for effektiv sparring og støtte, når de er i tvivl.

Konstant fokus på opgaven

For at JAC’s næsten lederløse model skal lykkes, må der være et konstant fokus på ’hvad vi er sat i verden for – nemlig borgernes livslange udvikling’, forklarer Ann-Christina Matzen. Rammen for den uddelegerede ledelsesopgave er derfor klar: At alle beslutninger og aktiviteter skal foregå med øjnene stift rettet mod denne opgave.

Der er ifølge Mandag Morgen ikke bare tillid, men fuldstændig tillid til, at alle medarbejdere – enkeltvis og i fællesskab – tager ansvar for udviklingen og driften af aktiviteterne i JAC. Det er det, de er ansat til. Det er den kultur, de har sagt ja til.

Lederne på JAC er ifølge Ann-Christina Matzen til gengæld ’knivskarpe til facilitering’.

- Facilitering er tidskrævende i forberedelsen, men effekten er stor. Så i sidste ende kan det altid betale sig at lave en god ramme for medarbejdernes beslutningsprocesser. Man kan sige, at vi i ledelsen dækker op – og medarbejderne sætter sig ved bordet og træffer beslutninger, forklarer hun til Mandag Morgen.

Artiklen er opdateret 30. juni 2021