Ferie

Sommerferien er i fuld gang, og det betyder is i vandkanten eller grill i sommerhuset for de mange danskere, der kan se frem til nogle ugers ferie fra papirbunkerne på jobbet.

Men hvad gør du, hvis chefen pludselig vil have dig til at ordne det ene eller give ham eller hende svar på det andet midt i din ferie?

- Din chef har ingen ret til at forstyrre dig i din ferie eller annullere allerede påbegyndt ferie. Så du er altså ikke forpligtet til at svare - hverken på telefonen eller på mail, fortæller Klara Hoffritz, advokat i HK Privat.

- Efterhånden har rigtig mange en arbejdsgiverbetalt telefon. Lad den ligge på arbejdet eller sluk den, når du tager på ferie. Ferien er skabt til, at du kan koble af og lade op, siger hun.

Du skal have erstatningsferie, hvis du arbejder i din ferie
Men der kan selvfølgelig opstå situationer, hvor du af hensyn til dit job og din karriere hellere må svare chefen i ferien. Så skal du sørge for at få erstatningsferie, forklarer Klara Hoffritz.

- Hvis du tager en opgave i din ferie, så skal du sørge for at lave en aftale om erstatningsferie, inden du går i gang med opgaven. Det er i strid med ferieloven at arbejde, mens man holder ferie, så det er vigtigt, at I aftaler, at du afbryder din ferie og genoptager den på et senere tidspunkt, siger hun.

Hun anbefaler, at du får en klar aftale om, hvor mange dage, du skal have erstattet, og at I får dem i kalenderen med det samme, mens chefen er i røret.

- Og så skal du huske, at ferie holdes i hele dage. Det betyder, at selvom det kun er to timer, du arbejder, så er ferien afbrudt med en hel dag. Den pris må din chef så vurdere, om han vil betale, siger Klara Hoffritz.