En tendens er begyndt at rulle ude på de offentlige arbejdspladser.
Flere og flere kommuner er begyndt at indføre og eksperimentere med en kortere arbejdsuge for deres medarbejdere.
Senest har Solrød Kommune sprunget med på vognen ved at give deres medarbejdere i administrationen mulighed for at råde over deres fredag.
Helt konkret betyder det, at de selv kan vælge om de vil møde ind på kontoret, arbejde hjemme eller holde helt fri. Det eneste krav er, at de fortsat har en arbejdsuge på 37 timer.
Med andre ord får medarbejderne nu mulighed for at veksle overarbejde fra de andre hverdage til en fridag fredag, hvis de ønsker.
- Det handler om at rekruttere og fastholde dygtige og kompetente medarbejdere og følge med udviklingen for moderne arbejdspladser, siger Yvonne Husted, der er personalechef i Solrød Kommune til DKnyt.
Ordningen begynder fra 1.september og vil løbe over de næste to år.
Mere effektive medarbejdere
Det er oprindeligt Odsherred Kommune, der i 2019 som den første kommune indførte en kortere arbejdsuge.
Nu – knap to år senere – har eksperimentet kastet en masse interessante resultater af sig.
Ifølge NB Kommune oplever de 300 involverede medarbejdere i kommunen, at de har fået mere overskud og er blevet mere effektive – også selvom at de har fået en arbejdsdag mindre.
Og af den grund hilser HK Kommunal også Solrød Kommunes initiativ positivt velkommen.
- Det er klart positivt, at flere kommuner begynder at imødekomme medarbejdernes ønske om mere fleksibilitet, når det kommer til planlægningen af arbejdsugen. For nogen medarbejdere giver sådan en ordning nemlig rigtig god mening, siger Lene Roed, der er formand for HK Kommunal.
Dog understreger hun på det kraftigste at en fire dages arbejdsuge aldrig må indføres med besparelser for øje.
- Medarbejderne skal være helt sikre på, at det her er et tilbud for dem, og ikke en måde at få lusket besparelser ind ad en bagdør, siger hun.