Søren Dam

Søren Dam, medlem af HK Stat Østjylland

- Jeg har oplevet at blive råbt og spyttet efter på Strøget i Aarhus. Jeg har også oplevet at gå i byen og truende blive spurgt, om jeg er homoseksuel. Det var ret ubehageligt. Det er heller ikke altid, at min mand og jeg holder hinanden i hånden, for vi ved jo, at det kan provokere nogen, siger Søren Dam, der er medlem af HK Stat Østjylland og arbejder på Aarhus Universitet.

- Derfor glæder det mig virkelig, at HK og en masse virksomheder støtter op om Priden og bl.a. hænger regnbueflag op. Det er stadig vigtigt at få italesat, at der skal være plads til alle, siger Søren Dam.

Kollegaerne er glade for at vide det

Da Søren Dam startede i jobbet på Aarhus Universitet, havde han gjort op med sig selv, at han ville fortælle om sin mand til sine nærmeste kollegaer. Han skulle bare lige lære dem lidt at kende først.

- Man siger jo ikke som det allerførste ”Hej, jeg hedder Søren, og jeg er homoseksuel.” Ikke fordi jeg ikke vil være ved det, men en heteroseksuel mand vil jo heller ikke præsentere sig med sin seksualitet, siger Søren Dam, der efter at være kommet lidt ind på livet af kollegaerne, fik en naturlig chance for at fortælle det en dag, hvor han fik spørgsmålet, hvad hans kone lavede.

- Jeg er faktisk gift med en mand, og han er sygeplejerske, svarede jeg, og så spurgte mine kollegaer lidt ind til det. Derefter sagde de, at de var glade for, at jeg havde fortalt det, og jeg var lettet over at kunne være mig selv, fortæller Søren Dam, som ikke har oplevet negative reaktioner. Han har også haft sin mand med til universitetets store årsfest, og det var en dejlig fest uden nogen som helst problemer.

En lettelse at kunne være sig selv

I det daglige betyder det, at Søren Dam helt frit kan snakke med over frokosten, når kollegaerne taler om, hvad de har lavet i weekenden.

 

Nu kan jeg jo uden filter dele mine oplevelser fra mit liv. Det ville tære på ressourcerne, hvis jeg hele tiden skulle tænke over at sige "min kæreste" i stedet for "min mand" og sige "vedkommende" i stedet for "han" og "ham".

 

Søren Dam fortsætter: - Mine nære kollegaer kan også en gang imellem drille mig lidt med, at jeg er homoseksuel, og det er helt fint med mig, for jeg kan mærke, at det kun er godmodigt, og så driller jeg tilbage, smiler Søren Dam.

Få chikane skrevet ind i personalepolitikken

På Aarhus Universitet er man meget tydelige i ønsket om at ville have en rummelig arbejdsplads med plads til alle. Der er etableret et diversitets- og ligestillingsudvalg, som bl.a. arbejder på at sikre lige muligheder for alle.

- På min arbejdsplads accepterer man ikke chikane, og der skal være plads til alle uanset køn, hudfarve, religion, nationalitet, seksualitet osv. Det er skrevet ind i vores personalepolitik, og jeg ville ønske for alle andre, at de fik gjort det samme på deres arbejdspladser. Så ville det være tydeligt, at chikane ikke accepteres på arbejdspladsen, siger Søren Dam.

Hver femte HK’er, der er LGBT+, oplever diskrimination

Ifølge en undersøgelse blandt HK-medlemmer, oplever hver femte, der identificerer sig som LGBT+ at blive diskrimineret på jobbet på baggrund af deres kønsidentitet og/eller seksuelle orientering. Der er oftest tale om ubehagelige hentydninger/vittigheder og negativ sprogbrug. Herunder ser du nogle af de ting, vores medlemmer har oplevet:

  • ”Til en social sammenkomst blev det taget op, hvorfor vi skulle have det ’forfærdelige bøsseflag hængende’. Det var under pride ugen sidste år, og da jeg var ene LGBT+-person i selskabet, var det ret sørgeligt at være vidne til. Dog sad der en kollega, som har en LGBT+ datter. Hun blev også ret stille…”
  • ”Chefen forsøgte sig med at efterabe stemmeføring og attitude.”
  • ”Ordet bøsse bliver brugt som skældsord.”
  • ”Tror du jeg er en bøsserøv!”
  • ”Det er ikke, at der bliver talt grimt til eller om en kollega, men at især ordet 'bøsse' og lignende bruges generelt nedsættende af nogle kolleger.”
  • "Ej, to mænd bør da ikke få børn"
  • ”At homoseksuelle mænd ikke skulle kunne opdrage/passe adopterede børn”
  • ”Min chef mener, at bøsser er bøsser pga. dårlig opdagelse.”

Søren Dam bliver trist til mode, da han hører eksemplerne.

- Det viser bare, at der er brug for fokus på det, for der er ikke nogen, der har fortjent at have det sådan, siger Søren Dam.

Har du brug for hjælp?

Hvis du oplever at blive chikaneret på jobbet i større eller mindre grad, skal du ikke tøve med at henvende dig til os.

Sørens gode råd

Til heteroseksuelle Til LGBT+
Tænk over, hvordan du omtaler andre køn og seksualitet, for du kan jo let have LGBT+ kollegaer, der ikke har fortalt, hvem de er. Find ud af, hvad det er for en arbejdsplads, og hvem dine nærmeste kollegaer er som mennesker. Når du er klar, kan du fortælle dem, hvem du er. For mig var det en kæmpe lettelse at kunne være mig selv. Men har du ikke lyst, så skal du bare gøre det, der er rigtigt for dig.