Det var med korslagte arme og et kritisk blik, at Louise Fredslund for knap to år siden tog imod Odsherreds Kommune nyeste forslag om at gøre op med den klassiske fem dages arbejdsuge. 

I stedet skulle medarbejderne nu have mulighed for at holde fredagen fri. Dog under den forudsætning, at de stadig skulle arbejde 37 timer ugen. 

- Da de præsenterede idéen, var jeg meget skeptisk. Jeg kunne slet ikke se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre, hvis man har to børn, som jeg har. For det ville betyde, at jeg skulle arbejde meget sent de andre dage, hvis jeg skulle nå at få alle mine timer hjem, siger hun

Nu – to år senere – har piben fået en noget anden lyd. Faktisk er det svært for Louise Fredslund at holde de rosende ord tilbage.

- Min fridag om fredagen har givet mig så meget. Jeg kan bruge den på at gøre rent eller slappe helt af, så jeg virkelig kan være til stede, når mine børn kommer hjem, fortæller hun.

Den nye arbejdsuge for de fuldtidsansatte betyder, at de frit kan planlægge deres arbejdsdag mellem klokken 7 til 19 fra mandag til torsdag.

Fleksible rammer


Det går op i en højere enhed, mener Louise Fredslund om muligheden for at have en 4-dages arbejdsuge

Louise Fredslund arbejder til dagligt som administrativ medarbejder i Omsorg og Sundhed i Odsherred Kommune, og har derfor det meste af sit arbejdsliv været vant til at arbejde de traditionelle 37 timer fordelt på fem arbejdsdage.

Hun er sikker på, at grunden til at eksperimentet har været så vellykket, skyldes at kommunen har gjort rammerne yderst fleksible.

For eksempel har medarbejderne fået lov til at arbejde hjemme to dage om ugen. Derudover har de også mulighed for at omsætte to timer om ugen til fordybelsestid, som de kan bruge på en faglig relevant aktivitet så som studieture eller læsning af faglitteratur.

- De fleksible rammer gør, at jeg om aftenen efter jeg har puttet mine børn, lige kan få kigget på noget arbejde. Det får det bare til at gå op i en højere helhed, siger hun og tilføjer:

- Langt de fleste af mine nærmeste kolleger er også meget tilfredse med ordningen. Faktisk tror jeg, at vi alle sammen ville have rigtig svært ved at gå tilbage til den gamle struktur.

Den første af sin slags

Kommunen introducerede i sin tid den nye arbejdsuge med det formål, at det skulle være lettere at rekruttere og fastholde medarbejdere. 

Den er en del af et forsøg, der skal vare i tre år og er det første i Danmark af sin slags. Efterfølgende har andre som Solrød Kommune fulgt i hælene og kastet sig ud i at eksperimentere med lignende ordninger. 

- Jeg tror, at det er kommet for at blive. Der har i lang tid været brug for mere fleksibilitet for os medarbejdere. Vi har nemlig også et privatliv, som vi skal have til at hænge sammen, og jeg kan mærke, at bare den ene fridag har givet mig meget mere arbejdsglæde, netop fordi den giver plads til, at jeg også kan være der for mine børn, siger Louise Fredslund.