Lad os se din kontrakt igennem, opfordrer Jonna Mølgaard, faglig sagsbehandler i HK MidtVest – se hvorfor i videoen:

 

 

Modtager sjældent kontrakter

Marianne Køpke, afdelingsformand for HK MidtVest, fortæller, at det er meget sjældent, at HK MidtVest modtager fleksjobberes kontrakter til gennemsyn.

 

I dag er det ikke en del af lovgivningen, at man kan have sin faglige organisation med til lønforhandling, hvis man skal ansættes i et fleksjob. Lønnen bliver ofte fastsat mellem jobcentret og den ansættende virksomhed – uden fleksjobberen bliver inddraget.

 

- Det er nærmest ved et tilfælde, kontrakterne dukker op hos sagsbehandlerne. Gennem FH i Viborg har vi en skriftlig aftale med Viborg Kommune, hvoraf det fremgår, at vi skal modtage kontrakterne, og det virker efter hensigten. Men i øvrige otte kommuner i vores område er der ingen aftaler, hvilket vi arbejder på at få lavet om, siger hun og fortsætter:

 

- Der er nemlig rigtig mange problemer med de indgåede aftaler, vi ser, og det er jo nok kun toppen af isbjerget, beretter hun.

 

Mange problemer

Marianne Køpke fortæller, at problemerne blandt andet er følgende:

 

  • Manglende lønaftale via den faglige organisation, så der sker en indirekte løndumping, hvor fleksjobberen, der eksempelvis skulle have 180 kroner i timen, må nøjes med 120.
  • Fastsættelse af arbejdstid og skånehensyn, hvor der ikke bliver taget hensyn til fleksjobberens behov.
  • Vurdering af effektivitet, hvor fleksjobberens løn bliver udbetalt for de effektive arbejdstimer og ikke efter de faktisk fremmødte timer.
  • Manglende overenskomstmæssige rettigheder, hvor fleksjobberen må undvære pension, fritvalgskonto med mere.

 

- Så der er et klart behov for at få sat disse problemstillinger på dagsordenen overfor såvel jobcentre som arbejdsgivere og ikke mindst vores medlemmer, så de henvender sig til os så tidligt, at vi kan sikre at aftalerne er i orden, siger Marianne Køpke.

Artiklen er opdateret 24. august 2021

Du får gode råd og faglig hjælp – når du er i job

Vi er eksperter i dine vilkår på jobbet – for hver arbejdsplads har sin egen kontaktperson og faglige medarbejder hos HK. Hun kender de unikke vilkår, som lige præcis jeres arbejdsplads har. Og så kender hun dit fag. Derfor er du garanteret kompetent og professionel rådgivning, uanset om det handler om løn, stress, arbejdsmiljø eller spørgsmål om overenskomst. Du er altid velkommen til at kontakte dine lokale afdeling for at få råd og vejledning.