Når borgere skal læse kommunale nyheder om affaldssortering, værn mod oversvømmelser eller andre grønne initiativer så er lokalavisernes dækning den foretrukne platform.
Det skriver Journalisten på baggrund af en undersøgelse fra KMD om kommunernes arbejde med bæredygtighed.
I undersøgelsen svarer 80 procent, at de er ’meget interesseret’ eller ’lidt interesseret’ i at høre om kommunale grønne nyheder via pressen. Til sammenligning svarer 77 procent af borgerne det samme om nyheder, der bliver delt på kommunernes egne hjemmesider.
Dermed er lokal presseomtale den kanal med størst gennemslagskraft, når det kommer til at informere borgere om kommunale grønne bæredygtighedsinitiativer.
Det handler om troværdighed
Ifølge lektor og studieleder i kommunikation på RUC, Karsten Pedersen, bunder resultatet fra undersøgelsen i et spørgsmål om troværdighed.
- Så længe vi taler om nyheder, er de traditionelle medier en anelse mere troværdige end kommunerne selv. Og mange borgere har en tilbøjelighed til at tro lidt mere på en uvildig kilde end kommunen selv, siger han til Journalisten.
Resultatet fra KMD’s undersøgelse er dog ikke nødvendigvis begrænset til nyheder om kommunernes grønne omstilling.
Spørger man Karsten Pedersen tegner undersøgelsen i ligeså høj grad et billede af, hvilke kanaler borgerne foretrækker i det hele taget – og dermed ikke kun i forhold til bæredygtighed.
- Jeg har svært ved at forestille mig, at det skulle være anderledes på andre områder, siger han.