Sofie Berg Axelsen, formand, HK Handel Hovedstaden, 020921

Sofie Berg Axelsen er ny formand for HK Handel Hovedstaden. Hun vandt posten i et kampvalg mod Søren Hallum-Andersen i baggrunden. Foto: Torsten Raagaard

HK Handel Hovedstadens formand gennem et årti, Mette Høgh forlod posten sidst i juni, da hun blev valgt som sektorformand for HK Handel i forbundet.

Derfor holdt fagforeningen 2. september en ekstraordinær generalforsamling, hvor det eneste punkt på dagsordenen reelt var valg af ny formand.

Sofie Berg Axelsen trak sig sejrrigt ud af kampvalget mod Søren Hallum-Andersen og skifter titel fra faglig medarbejder i HK Handel Hovedstaden til formand for afdelingssektoren.

- Som fagforening er vi nødt til at have en klar plan for, hvordan vi kan hjælpe. Både når sygdommen rammer – og i høj grad også når man skal vende tilbage til arbejde, understregede hun.

- Ellers kommer vi på et tidspunkt til et samfund, hvor det er nødvendigt, at man kan tage sit gule sygesikringsbevis frem for – på den ene side, som man kan i dag – at finde kontakten på sin alment praktiserende læge – men så også vende det om, så man kan læse nummeret på en stresspsykolog, sagde hun i sin tale til de knap 300 medlemmer, som deltog i generalforsamlingen.

- Det er ikke det samfund, jeg gerne vil leve i, slog Sofie Berg Axelsen fast.

Plads til alle
Den nyvalgte formand for næsten 13.000 medlemmer i HK Handel Hovedstaden lægger stor vægt på, at fagforeningen skal kunne favne alle de mange fagligheder i medlemsskaren.

- Det er meget vigtigt for mig, at vi er en fagforening, der rummer alle vores forskelligheder. Desværre oplever jeg, at vi ikke er kommet i mål med det endnu, konstaterede Sofie Berg Axelsen.

- For der er enormt stor forskel på Peter og hans kolleger oppe i Matas Webshop – til at sidde i storrumskontor ude ved Camilla i IKEAs kontaktcenter i Taastrup – til at være ansvarlig for selvscan-området i min lokale Føtex i Amagercenteret, sagde hun.

- Jeg mener, at medlemskabet af HK skal være katalysatoren til at løse problemerne. For et medlemskab af en fagforening er aldrig et mål i sig selv. Det skal være et middel til et bedre arbejdsliv, understregede Sofie Berg Axelsen.

Hun sluttede sin tale til generalforsamlingen med et hurtigt tilbageblik:

- Før jeg startede her i HK Handel Hovedstaden har jeg både arbejdet i Kvickly hjemme i Hjørring, og jeg har arbejdet på Christiansborg. Mine 7 år her i afdelingen – både som organizer og faglig – og mine erfaringer fra før gør, at jeg er den rette til at stå i spidsen for vores fælles fagforening, sagde hun.

Generalforsamlingen lyttede til hendes ord. HK Handel Hovedstadens nye formand er Sofie Berg Axelsen.