Linda

Linda Frederiksen har sendt mindst to ansøgninger om ugen i de to et halvt år, hun har været ledig. Det eneste, det har kastet af sig, er en måneds projektansættelse som indkøber i december 2019.

Linda Frederiksen ved ikke, hvor mange jobansøgninger hun har sendt.

Men det er mange. Mindst to - men også flere - om ugen under to et halvt års ledighed.

- Jeg tæller dem simpelthen ikke. Det er helt bevidst. Hvis jeg går og spekulerer bagud hele tiden, så går jeg ned, siger Linda Frederiksen og supplerer stille.

- Og det dur ikke.

Vi sidder ved spisebordet i hendes lejede etplans rækkehus i Malling, syd for Aarhus, med udsigt til den sammenklappede bærbare computer ovre på skrivebordet, hvor timer og atter timer er blevet brugt på at skrive de utalte ansøgninger.

Antallet af jobsamtaler, de har kastet af sig, siden den 63-årige østjyde blev ledig i foråret 2019, er til gengæld ikke til at glemme, hvad enten man vil det eller ej. 1. Hun fik ikke jobbet.

- Det er tungt, det kan jeg godt sige dig. Men jeg er nødt til at tro på det. Jeg er nødt til at være stædig, siger Linda Frederiksen.

- Men nogle dage føler jeg mig så ringeagtet og ikke god nok. Hvorfor fanden kan jeg ikke få et job, når alle andre kan? Men jeg er ikke parat til at opgive og prøve, om jeg kan få en tidlig pension. Jeg har stadig masser at byde ind med.

Linda Frederiksen er langtidsledig og dermed et af de 1.804 HK-privat-medlemmer, som i juli (som er de nyeste tilgængelige tal) stod registreret som uden arbejde i mindst 80 procent af tiden i løbet af de 12 foregående måneder.

Det tal har været faldende siden april, hvor det corona-toppede på 1.958 mennesker. Men det er stadig langt, langt over antallet i marts 2020, som var måneden for de første corona-nedlukninger. Faktisk en stigning på 75 %.

Guide

7 gode råd til dig, der er langtidsledig

Alle forløb med langtidsledighed er individuelle, og folks situationer vidt forskellige. Vi har bedt Louise Theil, leder af HK’s Karrieretelefonen, komme med generelt gode råd til dig, der har været
ledig længe.

HUSK AT HOLDE FRI

Når du er i arbejde, er der en naturlig adskillelse mellem arbejde og fritid. Der er der ikke, når du er ledig. Du er så at sige ledig hele tiden. Men det er et arbejde at søge job, og det er helt utrolig vigtigt, at du strukturerer det som et arbejde fra klokken 9-16, eller hvad der nu passer dig. Og så tillader dig at holde helt fri uden for det tidsrum.

GØR DIG SELV GLAD I FRITIDEN

Netop fordi ledighed fylder så meget, så er det ekstra vigtigt, at du får puttet ting ind i din fritid, som gør dig glad. Det kan være hvad som helst - havearbejde, biograf, musik, mødes med venner - bare det gør dig glad og kan få dine tanker på andre veje end din jobsituation.

BRUG ENERGI PÅ FORANDRING

Hvis du har gjort det samme i lang tid uden at opnå resultater, er du nødt til at gøre noget andet. Så hvis dit ansøgningsmateriale ikke bringer dig til samtale, så få nogle nye øjne til at kigge på dem. Du skal kile små forandringer ind i hele processen, så du får en følelse af, at du bevæger dig. Det kræver energi at forandre ting, men det giver også ny energi.

OPSØG INDIVIDUEL HJÆLP

Opsøg hjælp, som er individuel, som kender dit fagområde, og som har tid til at være grundig i et langsigtet forløb med vejledning, kompetenceafklaring og nye veje til jobsøgning. Det er en service, mange fagforeninger giver - blandt andet hos os i HK’s Karrieretelefonen.

SNAK MED MENNESKER

Eller sagt med en floskel: Brug dit netværk. Men lad være med at bede dit netværk om et job. Det virker ikke. Du skal bruge dit netværk til at få viden om branchen, funktioner og opgaver. Stil kvikke spørgsmål som: Hvad er dit ansvarsområde? Hvad skal du være god til? Hvor er virksomheden på vej hen? Hvad laver dine nærmeste kolleger? Og først derefter må du spørge: Hvis der kommer en åbning på din arbejdsplads, hvem skal jeg så kontakte? Hvis der kommer en åbning, har du nu en kæmpe viden, du kan brillere med i ansøgning og ved jobsamtale.

ØV DIG PÅ AT GLEMME DIN ALDER

Du kan ikke gøre noget ved det. Det kommer nemt til at fylde meget, men du skal øve dig i, at det ikke fylder. Hvis man tænker, at arbejdsgiverne synes, at din alder er et problem, så siver der direkte og indirekte forklaringer og forsvar ud i al din kommunikation. Det skal ud. Sørg for udelukkende at fokusere på dine kompetencer og motivation.

FORTÆL EVENTUELT, HVOR LANG TID DU FORVENTER AT ARBEJDE

Hvis du er 62+ år, så kan det være en god idé at skrive/sige, hvor mange år du forventer at arbejde endnu. Hvis du altså forventer mindst 4-5 år endnu. Har du kun 2 år tilbage, skal du ikke bringe det op. Mange andre skifter job efter 5 år, så hvis du forventer at arbejde så mange år, har virksomheden nogenlunde sikkerhed for en god stabil medarbejder i en årrække.
Vis mere

 

Mange relevante jobopslag

Vi skal tilbage til 1976 for at finde begyndelsen på Linda Frederiksens arbejdsliv. Efter en kontoruddannelse inden for transport blev hun ruteleder i International Konfektions Transport. Senere tilføjede hun en merkonomuddannelse inden for international transport og marketing og skiftede væk fra transportbranchen og blev indkøber inden for alt fra krydderier til rengøringsartikler og kemi.

Finanskrisen sendte hende ud i hendes første længere ledighed i 2010. Der var hun 52 år. Men hun fik job igen. Nu i en medievirksomhed, hvor hun i knap fem år stod for administration, kundeservice, fakturering og bannerstyring på to af deres hjemmesider.

Indtil det en dag i 2019 stod klart, at virksomheden manglede finanser. Så Linda Frederiksen blev opsagt og kunne gå hjem med det samme. Der var hun 61 år. Men sådan set rimelig optimistisk. Det gik jo godt i Danmark.

- Det var jo det værste, der kunne ske i min alder. Men jeg kan næsten altid finde jobopslag, som jeg synes, er interessante, og hvor jeg mener, at jeg kan gøre en forskel, siger Linda Frederiksen.

- Og det er det, der gør det så meget mere frustrerende at få alle de afslag eller ikke høre noget. De fleste melder dog tilbage. Når nu det er job, hvor jeg virkelig synes, at jeg har noget at byde ind med. Jeg synes faktisk, at jeg får afslag hurtigere, end jeg gjorde, da jeg var ledig under finanskrisen, og det kan jeg da godt mistænke skyldes min alder

Advarselslampe hos arbejdsgivere

Hos HK’s a-kasse er direktør Morten Binder ikke overrasket over, at der lige nu er mange langtidsledige. Heller ikke over, at antallet lige nu falder i et markant langsommere tempo end ledigheden generelt. Mens antallet af ledige HK Privat-medlemmer stort set er på niveau med marts 2020, så er antallet af langtidsledige som nævnt 75 % højere end i marts 2020.

- Problemet med langtidsledighed er, at det desværre ofte virker som et signal til omverdenen om, at man har andre problemer, der rækker ud over ledigheden. Selvom det sjældent er fair, så har den tid, der er gået siden sidst, man var i job ofte betydning for ens chancer på arbejdsmarkedet, siger Morten Binder.

- En del af stigningen i langtidsledigheden skyldes de helt specielle forhold under corona med blandt andet nedlukninger, men det hjælper jo ikke alle dem, der allerede før corona var blevet ledige. Vi tror dog på, at den aktuelt gunstige udvikling i beskæftigelsen også vil komme mange langtidsledige til gode i de kommende måneder, siger han.

Ifølge cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) Erik Bjørsted er der heller ikke noget overraskende i tallene. De følger i det store hele den historiske logik. Dog er tiderne blevet lysere lidt hurtigere end forventet.

- Beskæftigelsen er kommet sig hurtigere, end jeg havde regnet med og er faktisk højere end før corona. Men det er helt forventeligt, at langtidsledigheden falder langsommere end korttidsledigheden, hvilket selvsagt er frustrerende for de ramte mennesker, som kan se, at der er jobfest lige uden for døren - bare ikke for dem. Men der er et begrundet håb om, at de gode tider også snart kan give et endnu mere markant knæk i langtidsledigheden.

 

HK’S A-KASSE OPGRADERER INDSATSEN OVER ER VED AT BLIVE LANGTIDSLEDIGE

Stort set hele Folketinget vedtog før sommerferien en række initiativer målrettet langtidsledige under coronakrisen. Blandt dem en pulje penge særligt til seniorer over 50 år, der er i risiko for langtidsledighed. Den pulje har HK’s a-kasse allerede søgt i for at kunne yde en ekstra service til de medlemmer på 55 år eller mere, som har været ledige i 10 måneder.
- Vi vil tilbyde en samtale og et 3 måneders forløb med en personlig vejleder, hvor vi skal blive klogere på, hvad ledigheden egentlig handler om. For nogle handler det måske ”kun” om justeringer i jobsøgningen. For andre måske et sporskifte, hvor vi i samarbejde med uddannelsesinstitutioner og jobcenter vil være med til at lave en plan, fortæller direktøren i HK’s a-kasse, Morten Binder.
Projektet sættes i søen fra 1. januar 2022.
- I dag har vi ikke en organiseret indsats for ledige efter 6 måneder, men jeg synes faktisk, at det er rimeligt at forvente, at ens a-kasse gør et eller andet, hvis man har været ledig i lang tid. Selvom vi er lidt begrænset af de lovbestemmelser, vi lever under i dag, vil vi gerne anerkendes som en ligeværdig aktør på beskæftigelsesindsatsen, så vi griber naturligvis muligheden, når vi bliver budt op til dans sig han.

 

Bekymret for livet uden dagpenge

De løbende forlængelser af dagpengeperioden betyder, at Linda Frederiksen har ret til dagpenge knap et år endnu. Også fordi, at hun har sparet lidt ekstra dagpengetimer sammen ved en måneds projektansættelse som indkøber i december 2019. En stilling, som det desværre ikke var muligt at forlænge.

Økonomisk hænger det lige nu sammen i rækkehuset i Malling. Ingen fest, bevares. Noget helt andet bliver det, hvis hun ender med at ryge ud af systemet og belave sig på kontanthjælp.

- Kan jeg så blive boende? Jeg er lige flyttet efter en genhusning, så tanken er ikke til at bære. Jeg har stadig råd til min gamle bil fra ’92, som jeg er dybt afhængig af i forhold til at kunne søge jobs et stykke fra min bopæl. Kan jeg beholde den? De tanker sidder i mit baghoved hele tiden.

- Det og ledigheden generelt fylder jo alt. Det kan godt være svært at sove. I hvert fald på de rigtige tidspunkter. Jeg har jo egentlig tiden til at få gjort så mange ting - hvad enten det er at gøre rent eller fjerne ukrudt i haven - men det er simpelthen så svært at få gjort. For så får jeg nemt dårlig samvittighed og kommer til at tænke på, om jeg bruger tiden forkert, og i stedet burde kigge efter job.

Linda Frederiksen kunne godt have ønsket sig mere hjælp fra jobcentret. Hun har taget onlinekurser om at skrive bedre ansøgninger og cv og den slags.

- Men ellers synes jeg mest, at de fortæller mig ting, jeg godt ved i forvejen. Jeg savner, at de har reel kontakt til virksomheder, hvor jeg virkelig kan komme i spil: ”Vi har hende her, som kunne passe til det her”, siger Linda Frederiksen, der desuden har oplevet, at der i vejledningen af hende ikke altid bliver taget hensyn til hendes specifikke situation.

I 2013 fik hun konstateret leddegigt. Det forhindrer hende ikke i at tage et fuldtidsarbejde og har gennem årene kostet hende meget, meget få sygedage.

- Men så bliver jeg sgu ked af det og frustreret, når jeg igen får at vide, at jeg også kan søge job som lagermedarbejder, opvasker eller i en børnehave. Men det kan jeg jo ikke. Eller så skal jeg i hvert fald tage på arbejde og så ligge ned resten af døgnet.

Linda Frederiksen er ikke det mindste i tvivl om, at hendes alder spiller en afgørende rolle for, at hun i to et halvt år er blevet overstrømmet med tavshed eller afslag.

- Selvfølgelig ved jeg det ikke. Det nytter jo ikke at spørge, for jeg tror ikke på, at jeg får et ærligt svar. For så er det diskrimination. Men jeg vil faktisk næsten hellere have sandheden fra dem, så jeg slipper for den der snigende tanke om, at jeg måske ikke kan nok.

- Når mange skriver, at de er et ungt team, så ved jeg jo godt, hvad det betyder. Men jeg søger de stillinger alligevel. Det kunne jo være, at jeg kunne påvirke dem. Men jeg tror desværre, at mange har en idé om, at især kvinder på 60 år ikke er parat til at lære nyt. Men det er i hvert fald forkert for mig, fortsætter hun og tilføjer:

- Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre anderledes. Jeg får at vide, at jeg ikke gør noget galt. Jeg har nogle gange forsøgt i ansøgninger at skrive noget a la: ja, jeg er 63 år - so what? Spille det ud, som det er. Men med samme resultat.

Historisk svært for ældre

At der er en særskilt udfordring med langtidsledige, der er kommet lidt op i årene, bekræfter statistik fra HK. Medlemmer på 55 og derover er overrepræsenteret i statistikkerne for langtidsledige. I de nyeste tal fra juli i år kan man se, at mens 31 % af alle ledige er langtidsledige, så er det tal 40 % for de 60-64-årige, mens det er 36 % for de 55-59-årige.

Det billede bekræftes også af Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det er der desværre ikke noget nyt i.

- Det er noget, vi historisk har set. Ældre har ikke en højere risiko for at blive fyret, når vi bliver ramt af en krise, men hvis de bliver fyret under en krise, så har de vanskeligere ved at vende tilbage, siger Erik Bjørsted.

HK Privats næstformand Anja C. Jensen opfordrer arbejdsgiverne til selvransagelse, når det kommer til fravalget af medarbejderne, der har rundet de 50 år.

- Arbejdsgiverne skal simpelthen vedkende sig, at det er en udfordring og se at få sat gang i rekrutteringerne blandt de ældre kandidater i ansøgningsbunkerne, siger næstformanden.

Hun understreger samtidig, at netop debatten om mangel på arbejdskraft skærper arbejdsgiverne ansvar for at udvide søgekriterierne:

- Det er ærlig talt svært at se seriøsiteten i at snakke arbejdskraftsmangel, hvis det der i virkeligheden mangler er en ordentlig udnyttelse af de mange ledige hænder, som vi allerede har i landet. Uanset, om de sidder på en under eller over 55 år, siger Anja C. Jensen.

Imens søger Linda Frederiksen videre. Ude foran rækkehuset i høj sol i Malling, spørger hun, mens vi tager afsked, om jeg ikke kan skrive og opfordre arbejdsgivere til at give hende en chance og ansætte hende.

Så arbejdsgiver, hvis du læser med og befinder dig omkring Aarhus, Skanderborg, Odder eller Horsens, og mangler én med Linda Frederiksens kompetencer, så giv hende en chance.

 

Tallene bag artiklen:

Risikoen for langtidsledighed stiger med alderen

Så mange % af de ledige var i juli 2021 langtidsledige fordelt på aldersgrupper.

20-29 år  24,8 %
30-39 år:    31,1 %
 40-49 år:   34,7 %
 50-59 år:   35,1 %
 60+ år:       38,7 %

 

Så mange flere hk privat-medlemmer er blevet langtidsledige under corona

Tabellen angiver, hvor mange procent langtidsledigheden var højere den pågældende måned i forhold til marts 2020, som var måneden for de første coronanedlukninger. Som man kan læse af grafen, toppede langtidsledigheden i april 2021, hvor den var 90 % højere end i marts 2020. Siden er den faldet, så den i juli var 75 % højere.

Graf

Måned og år Procent
 04/2020 12 %
 05/2020  29 %
 06/2020  49 %
 07/2020 47 %
 08/2020 53 %
 09/2020 45 %
 10/2020 52 %
 11/2020 64 %
 12/2020 74 %
 01/2021 86 %
 02/2021 86 %
 03/2021  82 %
 04/2021  90 %
 05/2021 88 %
 06/2021  81 %
 07/2021  75 %