Pia fortæller om suget og alt, hvad den kan af sjove ting.

Bussen med børn fra børnehaven Kaninbjerget i Nykøbing Falster er landet ved Tandplejen i Nykøbing Falster.

Ind vælter Noah, Emmelie, Sigurd, Morgan, Elly, Sommer, William og 10 andre børn til Pia Glud, der står klar med åbne arme og stort smil.

Nogle viser glad deres små bisser, andre er mere forsagte og enkelte er brudt i gråd over at skulle ind til den store stygge tandpleje.

Men det er netop hele formålet med Bissekøbing.

- Det gælder om at starte så tidligt som muligt med at vænne de helt små børn til tandpleje. Og ikke mindst at det sker gennem leg. 

Kontoret er netop fyldt med små kasser, som Pia og hendes kolleger gør klar til besøg i vuggestuer hos de allermindste.

Institutionsbesøg og vægmaling

Pia er nærmest blevet indkøbt til at sætte Bissekøbing og ”sundhedspædagogisk tilvænning”, som det hedder på fagsprog, på skinner i Guldborgsund Kommune.

Hun har nemlig haft et forebyggelsesprojekt i Vollsmose gennem mange år, og her i Guldborgsund får hun igen mulighed for at præge det selv og skabe et helt unikt tandunivers, selvfølgelig sammen med resten af teamet på tandklinikken.

- Og det handler om at alt lige fra at besøge alle institutionsledere og få dem med på ideen, til at lave materiale til børnenes tandposer til at male væggene med dyrefigurer, som starter hele velkomsten til tandplejen.

Børnene får lov at give det store gebis en omgang tandbørstning.

Bissekøbing bygger på leg og læring

At alle kommuner selvfølgelig har en form for forebyggelse, er Pia godt klar over, men hun synes tilgangen i for høj grad bærer præg af information og oplæring.

Her sker læringen via leg. En slags indre proces, der skaber nye færdigheder og kompetencer hos børnene.

- Bissekøbing bygger på pædagogik og leg og ikke undervisning. Det er en væsentlig forskel, for det hele foregår gennem leg. Børnene får mulighed for at lege med suget, bruge spejle, pincetter og rutsje ned ad tandlægestolen, så de bliver trygge ved at være her.

Der bliver også tid til et rigtig eftersyn af tænderne. Nogle er bestemt mere modige end andre.

Indsatsen virker, halvt så meget caries

I øjeblikket er alle børnehavebørn i kommunen gennem Bissekøbing, men fra efteråret gælder det alle vuggestuebørn.

Til den gruppe kommer Pia og hendes kolleger ud i institutionen – på deres hjemmebane.

Så derfor er kontoret på tandklinikken fyldt med kasser og poser, som de er ved at pakke og forberede materialer til indsatsen.

Heldigvis viser de første tal, at hele den tidlige indsats bærer frugt, idet forekomsten af caries i småbørnsgruppen nu er halveret.