- Jobcentrene bliver aldrig bedre end den regulering, der er vedtaget, og som Folketinget beslutter. Jo mere detaljeret, jo flere fejl. Det er utrolig belejligt at kritisere jobcentrene, når der mangler arbejdskraft, men det er simpelthen for nemt at lave den super-super simple kobling, at det er jobcentrenes skyld.

Sådan siger Eik Møller, kommunaldirektør i Ballerup Kommune, til NB Beskæftigelse om den kritik, der også fra politisk side i de seneste uger er haglet ned over jobcentrene.

Christiansborg har skabt et rigidt ’monster’

Angrebene på beskæftigelsessystemet er udsprunget af en artikel i Berlingske, der handlede om, at Jobcenter København angiveligt ikke har kunnet henvise mere end to ledige til et rengøringsfirma, der ifølge artiklen manglede flere hundrede medarbejdere.

Berlingskes artikel har senere vist sig at være fuld af mangler og udokumenterede påstande. Derudover er kommunale chefer som Eik Møller rigtig træt af kritikken af jobcentrene. Han mener, at Christiansborg-politikerne burde se lidt mere på, hvad de selv har besluttet.

- Vi hører, at medarbejderne ikke er dygtige nok, og at jobcentrene er forfærdelige, men det er politikerne på Christiansborg, der over de seneste 10 års tid har skabt et bureaukratisk og rigidt ‘monster’. Man skal vide, at når man forsøget at millimeterretfærdiggøre et højt detaljeringsniveau, så er der nogle sideeffekter, siger kommunaldirektøren til NB Beskæftigelse.

Beskæftigelsespolitik skal baseres på fakta

I HK Kommunal konstaterer næstformand, Mads Samsing, at mange politikere udtaler sig om jobcentrene på baggrund af mediehistorier, der langt fra er repræsentative for beskæftigelsesindsatsen.

- Hvis man tager kvælertag på nogen, strammer mere og mere til, og samtidig kritiserer dem stadig mere højlydt for, at de ikke gør det godt nok, så skyldes det måske kvælertaget? Den refleksion er desværre helt fraværende i debatten om beskæftigelsesindsatsen og de kommunale jobcentre. Mistilliden er ekstrem. Det kommer der sjældent noget godt ud af, siger Mads Samsing.

Næstformanden understreger, at jobcentrene rent faktisk gør det rigtig godt.

- Måling efter måling dokumenterer, at langt hovedparten af vores erhvervsliv og det store flertal af borgere i den grad kvitterer for jobcentrenes indsats. Ikke desto mindre oplever vi, at mange beskæftigelsespolitiske udmeldinger bliver formet efter nogle mediehistorier, der ind i mellem får karakter af kampagnejournalistik, savner fagligt belæg eller i værste fald er direkte usande, siger Mads Samsing.

Det er ifølge HK Kommunals næstformand bekymrende og urimeligt overfor både medarbejdere og borgere, at store dele af den beskæftigelsespolitiske debat kører med mildest talt skævvredede historier som omdrejningspunkt.

- Mange håndtag kan justeres, så beskæftigelsesindsatsen bliver endnu bedre, end den er i dag. Men udgangspunktet må være, at beskæftigelsespolitikken bliver udviklet på baggrund af fakta, siger Mads Samsing.

Jobcentrenes rolle bliver misforstået

I Holstebro Kommune mener arbejdsmarkedschef, Søren Landkildehus, at kritikken af jobcentrene i det hele taget beror på en grundlæggende misforståelse af jobcentrenes rolle.

- For der er arbejdskraftens villighed til at tage job. Der er a-kassens villighed til at sanktionere medlemmer, og der er virksomhedernes ønske om selv at bestemme, hvem de har ansat. Og lige midt i denne suppedas, lige i øjet, er jobcentrene, som har en faciliterende rolle i alt det. Og hvem er det der får skylden? Det gør jobcentrene, siger arbejdsmarkedschefen til NB Beskæftigelse.

Artiklen er opdateret 22. september 2021