Som arbejdsmiljørepræsentant er du den, der nogle gange skal tage svære samtaler med ledelsen, eller pege på problemer, de måske ikke lige altid har lyst til at høre. Men hvordan er du stillet, hvis du rager uklar med en chef?


Jurist i HK Handel, Søren Boelt Tyndeskov, forklarer reglerne for beskyttelse af tillidsvalgte. Foto: SImon Klein Knudsen.

- Du er beskyttet helt på samme måde som tillidsrepræsentanten, når du er arbejdsmiljørepræsentant, siger faglig sekretær og jurist i HK Handel, Søren Boelt Tyndeskov og fortsætter: - Det betyder, at du som udgangspunkt ikke kan blive opsagt i forbindelse med hvervet. Det må altså ikke være fordi, man har sagt noget som arbejdsmiljørepræsentant, at man bliver fyret. Bliver arbejdsmiljørepræsentanten opsagt, skal det være objektivt og sagligt begrundet, siger han.

Men hvad, hvis din ledelse pludselig finder på at placere dig i en ny stilling?

- Det ændrer ikke på, at du stadig er arbejdsmiljørepræsentant. Men er stillingen meget anderledes eller med så store ændringer, at det svarer til nye arbejdsopgaver og en anden type job, end du er ansat til, skal din arbejdsgiver sende en sindet opsigelse. Det betyder, at HK Handel skal gå ind og forhandle din nye situation og vilkår, forklarer Søren Boelt Tyndeskov.

"Dem, der lukker og slukker"

Er der nedskæringer på din arbejdsplads, skal din chef se, om der ikke vil være andre, der skal opsiges, før du bliver det.

- Arbejdsmiljørepræsentanten nyder samme afskedigelsesværn som tillidsrepræsentanten. Så vidt muligt er de tillidsvalgte dem, der ”lukker og slukker” så at sige. Ledelsen skal altid se på andre muligheder, før de afskediger en medarbejder med særlig beskyttelse, dvs. arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentanten, forklarer Søren Boelt Tyndeskov, som oplever, at de fleste arbejdsmiljørepræsentanter godt selv kender reglerne.

- Men cheferne på især mindre virksomheder er en anden historie. Her oplever vi desværre, at det ikke altid er sådan, at man kender reglerne for medarbejdere med tillidshverv. De ved som regel godt, at det er lovpligtigt at have en arbejdsmiljørepræsentant, men ikke altid, hvad det så også indebærer, siger han.

Har du spørgsmål?

Som arbejdsmiljørepræsentant kan du altid tage fat i din lokale HK-afdeling, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp. Ring til os på 7011 4545. Du kan også finde din lokale afdeling her.

Vidste du? Som arbejdsmiljørepræsentant har du en særlig AMR-portal med information om dit tillidshverv – log in via Mit HK.