Sociale medier er gode til virtuelt samvær, men knap så gode til vredesudbrud. illustration: Tone Thoresen / Koalitionen.dk

Selvom din facebookvæg er med begrænsninger, din Instagram kun for særlige følgere, eller du skriver i en lukket gruppe, er din færden på sociale medier ikke mere privat, end at du kan risikere, det kan få konsekvenser for din ansættelse. For chefen og kollegerne kan kigge med – også selvom de ikke har direkte adgang til dine profiler. De kan være i de samme (lukkede) grupper, se en kommentar, du har lagt på en ven-til-en-vens profil, eller andre kan tage screenshots af det, du skriver, og vise dem til nogen, du ikke havde regnet med.

Jurist og faglig sekretær i HK Handel, Søren Boelt Tyndeskov, gennemgår her nogle af faldgruberne. 

5 opdateringer, der kan koste jobbet 

🏃‍♀️"Hey - jeg har lige løbet et marathon"     
Har du meldt dig syg, er det en rigtig dårlig idé at lægge billeder op af, at du er i gang med et større motionsløb eller er taget på strandtur med vennerne. Men hvad hvis du f.eks. er sygemeldt med stress og har fået at vide af din læge, du skal gøre noget godt for dig selv?
- Der er ikke noget entydigt svar. Selvom du måske ikke juridisk gør noget forkert, kan det alligevel virke som en rød klud i hovedet på den chef, der ser opslaget, siger Søren Boelt Tyndeskov, der er jurist og faglig sekretær i HK Handel.
Han anbefaler derfor, at man tænker sig om en ekstra gang som sygemeldt:
- Det kan få direkte konsekvenser, hvis du melder dig syg, og det viser sig, du laver noget helt andet. Det kan i værste tilfælde koste jobbet. Men selv hvis du ikke gør noget forkert, er det alligevel en god ide at tænke over, hvordan det bliver modtaget, hvis du f.eks. er syg med stress og lægger opdateringer på sociale medier. Hvis din chef bliver provokeret af en opdatering, kan det gøre livet surt for dig på arbejdspladsen. Det kan f.eks. være næste gang, du skal til lønforhandling, eller når vagtplanen skal lægges, siger han og fortsætter: 
- Man kan jo også spørge sig selv, om det overhovedet er en god idé at være ven med chefen på Facebook, men selvom man ikke er der, er der altid en risiko for, at ens arbejdsgiver kommer til at se det, man skriver på sociale medier. 

"SKÅÅÅÅÅL! 🥳"     
Vær opmærksom på, hvad du fortæller eller viser fra din arbejdsplads. Du kan komme til at afsløre noget, du egentlig ikke har tænkt, kan være et problem. Det kan være om en ny kunde, I har fået, et nyt produkt, I planlægger at indkøbe, eller billeder fra julefrokosten. For selvom det sikkert var en sjov fest, og dine kolleger ser knaldgodt ud i nissehue og rensdyrgevir, er det ikke sikkert, din arbejdsgiver er interesseret i at resten af verden skal se, hvordan i fester, eller hvad der hænger i baggrunden på personalerummets strategitavle. 
- Mange sociale medier er blevet en holdeplads for alle mulige relationer - både de private, men også med f.eks. samarbejdspartnere og arbejdsrelationer. Så overvej, hvad du lægger op, for det er udelukkende dig, der har ansvaret for, hvad du deler, uanset hvilke tiltag du har gjort for at sikre dine privatlivsindstillinger, siger Søren Boelt Tyndeskov. 

Sag: Sikkerhedsbrister på metrobyggeriet
I 2015 lagde en elektriker billeder på Facebook, for at dokumentere manglende sikkerhed under metrobyggeriet. Han blev efterfølgende fyret pga. ”manglende arbejde”, men tidligere kolleger kunne fortælle, at fyringen skyldtes illoyalitet, fordi han havde delt billederne fra sin arbejdsplads. 

 

 

 

  

👮‍♀️👊Straffelovens paragraffer  
Bryder du straffelovens paragraffer om f.eks. trusler, racisme, deling af ulovligt materiale eller lignende, kan din arbejdsgiver fyre dig. Det gælder på sociale medier såvel som i dit liv udenfor arbejdet – også i din fritid.
Her er det også en rigtig god ide at tænke over, hvordan du agerer i det hele taget på nettet, for det, du skriver, behøver ikke at være direkte ulovligt, men din arbejdsgiver kan vurdere, at det er skadeligt for virksomheden, hvis du farer lidt for hidsigt i tasterne i f.eks. en facebookdebat.  
- Hvis en potentiel kunde eller samarbejdspartner ser dit opslag og tænker "hvis det er sådan, de opfører sig - så vil jeg ikke handle der", så skader du din arbejdsplads. Og det har din chef lov til at reagere på, siger Søren Boelt Tyndeskov. 

Sag: Bilka-medarbejder bortvist 
I 2015 deltager en dengang 17-årig medarbejder i Bilka i en debat om islam i en facebookgruppe, hvor flere deltagere efterfølgende klager over ham til hans arbejdsgiver. Medarbejderen bliver fyret, men får efterfølgende en undskyldning og bliver tilbudt en genansættelse.
AAARRRRGHHHHH! 🤬     
Det sker, at en medarbejder er blevet så træt af en kollega eller leder, at den personlige – og måske endda lukkede – facebookvæg bliver brugt til at lukke damp ud i frustration. Men det kan alligevel koste jobbet, for skriver du noget negativt om din arbejdsplads, risikerer du at bryde med din loyalitetsforpligtelse. I modsætning til offentligt ansatte, der har ytringsfrihed, også når det gælder deres arbejdsforhold, har du en loyalitetsforpligtigelse overfor din arbejdsplads.
- Arbejder du i detailbranchen, er du privatansat, og der er grænser for, hvad du kan sige. Ikke bare på sociale medier, men også f.eks. i privat sammenhæng til en ven, forklarer Søren Boelt Tyndeskov.
Selvom du har haft en gennemført dårlig dag eller en virkelig sur oplevelse med en kollega eller chefen, bør sociale medier være det sidste sted, du skriver negativt om din arbejdsplads. Tag fat i din arbejdsgiver, hvis der er noget, du er utilfreds med, eller din tillidsrepræsentant eller lokale HK-afdeling, hvis du af den ene eller anden grund ikke kan gå til dine nærmeste eller øverste ledere.
- Loyalitetspligten handler helt grundlæggende om, at du ikke må sætte din virksomhed i et dårligt lys – hvad enten det er fordi, du har en dårlig dag, laver en dårlig joke eller på anden måde skriver noget, der kan skade virksomheden, siger Søren Boelt Tyndeskov.

Sag: Joke om cigaretter kostede jobbet   
I 2018 faldt en afgørelse efter en tre år lang sag om en medarbejder i SAS, der blev fyret og bortvist efter en facebookopdatering. På en ferie havde medarbejderen skrevet et opslag, som ledelsen i SAS opfattede som en opfordring til at smugle cigaretter med flyet hjem. Medarbejderen fik efterfølgende medhold i, at han ikke burde have været bortvist, men retten afgjorde, at fyringen var i orden på grund af loyalitetspligten.
⏰Timing er alt
Opdaterer du dine sociale medier, mens du er på arbejde? Vær HELT sikker på, at du overhovedet må bruge din arbejdstid på det.
- Du kan godt forvente, at din arbejdsplads har taget stilling til medarbejdernes ageren på sociale medier. Som minimum bør der ligge en politik på området. Spørg din leder eller tillidsrepræsentant, hvis du er i tvivl, siger Søren Boelt Tyndeskov.

Sag: Opdaterede Facebook i arbejdstiden
 I 2014 blev en medarbejder i Vestas fyret for at lave en Facebook-opdatering under en nattevagt, selvom firmaet havde en politik, der forbød brug af sociale medier i arbejdstiden. Medarbejderen fik efterfølgende en erstatning for uretmæssig bortvisning, men retten mente, at selve fyringen var lovlig.

Har du selv haft en uheldig oplevelse? Så lad være med at dele det på Facebook. Ring i stedet til din lokale HK-afdeling på tlf. 7011 4545, eller tag fat i din tillidsrepræsentant, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp. 

På de sociale medier, kan du i stedet følge os her 📣Facebook🤳Instagram

Du kan også læse meget mere om dine rettigheder i handelsbranchen.