Kvinder har markant ringere selvtillid end mænd, når de forhandler løn med chefen. Det viser en ny Epinion- undersøgelse blandt 1.423 danskere, som er lavet for HK Privat. 71 % af kvinderne tror, at mænd er bedre til at forhandle løn. Kun 10 % af kvinderne tror, at kønnene er lige gode. Og nul procent af kvinder tror, at de er bedst - altså 0 %.
Tallene overrasker overhovedet ikke Solveig Schmidt, der i tre årtier har beskæftiget sig med lønforhandling og har en baggrund som forhandler, underviser og forfatter til bogen ”Lønforhandling for kvinder”.Kvinder tager ”Nej” for et svar og kæmper ikke længe nok. Mænd fortsætter og bliver siddende.
Solveig Schmidt
- Billedet har været det samme i alle de år, jeg har beskæftiget mig med løn. Desværre bliver vi ved med at hænge fast i stereotype billeder af, hvad kvinder og mænd er gode til. Problemet er, at det bliver en selvopfyldende profeti, hvis man forbinder det at være mand med at være bedre til at forhandle løn, siger hun.
FLERE KVINDER GÅR TOMHÆNDEDE HJEM
Ifølge tallene får mænd faktisk også mere ud af lønforhandlinger. Cirka lige mange mænd (56 %) og kvinder (58 %) beder om lønforhøjelse, men godt en fjerdedel af alle kvinder går tomhændet fra forhandlingerne, mens det samme kun gælder for knap hver syvende mand.
- Vi må konkludere, at når man ikke selv tror på, at man er god til noget, opnår man sjældent noget godt resultat, siger næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen, og opfordrer flere kvinder til at kaste sig ind i lønforhandlingssituationen med mere selvtillid:
- Ved at lade os spise os af med lidt eller et nej er vi med til selv at holde lønnen nede. Vi skal turde tage forhandlingen til os og gøre os til en ligeværdig forhandlingspartner. Ellers snyder vi os selv for kroner og øre og for oplevelsen af succes.
MÆND BLIVER LÆNGERE - KVINDER GIVER SIG HURTIGERE
Løngabet mellem kvindelige og mandlige medlemmer har flyttet sig i den rigtige retning med knap fem procentpoint de sidste 10 år. Alligevel viser HK’s lønstatistik, at mænds indtjeningsmæssige forspring siden 2014 er stagneret på omkring 10 % - senest var det konkret på 10,4 %.
Forskellen er der mange forklaringer på. Den ene er, at vi har et kønsopdelt arbejdsmarked, hvor flere kvinder er i lavtlønsfag. Men der er også andre forklaringer, forklarer Solveig Schmidt:
- Undersøgelser viser, at mænd får bedre resultater ved lønforhandlingerne, fordi de forhandler oftere, og fordi de stiller højere krav. Og så er det min personlige erfaring, at mænd også er mere vedholdende. Kvinder tager ”Nej” for et svar og kæmper ikke længe nok. Mænd fortsætter og bliver siddende, siger hun og fortæller:
- Arbejdsgiverne fortæller mig også, at mændene tit sidder meget længere i forhandlingslokalet. Og kvinder giver sig tit hurtigere.
PERNILLE: SÅ SAGDE JEG OP
Det kender HK Privat-medlem Pernille på 43 år alt til. I dag er hun leder og sidder til lønforhandlinger med de ansatte:
- Jeg oplever klart, at mænd er meget mere modige end kvinder i forhold til at stille krav og ønsker til løn. De griber chancen, når den opstår. Kvinder er mere tilbageholdende. Men det er så vigtigt, at der er en ordentlig og åben dialog om løn. Det skal være fair, siger hun.
Pernille har ikke altid været leder. Hun har selv oplevet at få mindre i løn på grund af sit køn, da hun for mange år siden arbejdede i tøjbutik. Hendes mandlige kollega fik mere end hende - ifølge lederen fordi, det var sværere at finde mandlige ekspedienter end kvindelige.Det at vide, hvad dine kolleger tjener, er det største rygstød, du kan have med til en lønforhandling. For det er reel viden, når du skal argumentere for, at dit arbejde har samme eller større værdi.
Solveig Schmidt
- Så sagde jeg op. Den oplevelse har jeg taget med videre i mit arbejdsliv og bruger til at huske mig selv på at tale åbent om løn. Og ikke mindst opfordre andre til det, siger hun.
SÆT LØN I SYSTEM
Ifølge Solveig Schmidt er en af de væsentlige forskelle mellem kønnene netop, at mænd taler meget mere om løn med hinanden end kvinder. Og det bekræfter tallene. Når vi spørger, hvorvidt det er acceptabelt at tale om løn med kolleger, så svarer i alt 59 % mænd og kun 43 % kvinder ”ja” til det.
- Det stiller mænd bedre. For der er kun én, der har gavn af, at du ikke taler om løn, og det er din arbejdsgiver. Det at vide, hvad dine kolleger tjener, er det største rygstød, du kan have med til en lønforhandling. For det er reel viden, når du skal argumentere for, at dit arbejde har samme eller større værdi. Det danner grundlag for en helt anden diskussion, siger Solveig Schmidt.
46-årige Christina, som er medlem af HK Privat, oplever også, at løn er tabu - et tabu, som hun mener, trænger til at blive brudt:
- Løn er ikke lige det første, man taler med andre om. Man laver jo heller ikke bare et facebookopslag, hvor man fortæller, at man har minus i banken. Det kan godt lidt virke, som om at hvis man ikke får så meget i løn, så er man måske heller ikke så meget værd. Man oplever det selv, som om at det afspejler ens værd som menneske, om man er dygtig eller ej, siger hun og pointerer, at det er noget, der skal gøres op med.
Ifølge Solveig Schmidt er det første store spadestik, at kvinder sætter lønarbejdet i system:
- Tag det som en arbejdsopgave, og arbejd jer systematisk frem. Start en samtale med hinanden og få et klart billede af, hvad I kan og får. Tal med mændene. Sørg for, at lønstatistikken er noget værd. Udfyld altid din lønstatistik - få gerne lønkontoret til at sende alle medarbejdernes lønoplysninger ind. Sæt det på medarbejdermøder, hvor I kigger på lønstatistikker sammen - så I ikke sidder hver for sig. Og spar med din fagforening og din tillidsrepræsentant.