Den nyansatte elev Sara i butikken

Sara Hyllested er 23 år og efter folkeskolen tog hun en pause på adskillige år, fordi hun ikke magtede at følge sin uddannelsesplan og gå på erhvervsgymnasiet. Billund kommune ville sende hende i praktik, og hun fandt selv en plads i Kvickly i Grindsted, hvor hun bor. Det blev begyndelsen på et helt nyt kapitel i hendes liv.

- Jeg var og er kæmpe skoletræt, så jeg kunne ikke overskue at gå i skole i mange måneder mere. Jeg vil rigtig gerne arbejde, så jeg fik lov at komme i praktik her i Kvickly, og efter en halvanden måneds tid spurgte varehuschefen mig pludselig, om jeg ikke ville have en elevplads, og det ville jeg helt vildt gerne, fortæller Sara. 

Sara Hyllested og butikschef Thomas Dahl

Selv om glæden var stor, var problemerne det også, for Sara manglede flere af de adgangsgivende fag. Det krævede stor kreativitet i et tæt samarbejde mellem butikken, kommunen og Sara selv, før de fandt en løsning. Sara er nu elev i et skræddersyet forløb på tre år i stedet for de normale to år, og hun må finde sig i én skoledag om ugen, så hun kan få hævet sine kundskaber i dansk, matematik og engelsk. 

- Det er hver tirsdag, jeg skal i skole, og det skal nok gå. Så er der mange andre dage, hvor jeg er på arbejde, fortæller en glad Sara. 

Løfter i flok

Saras eksempel er langt fra enestående for Kvickly i Grindsted. Butikken har en individuel tilgang til medarbejderne og gør gerne en ekstra indsats, også ved nyansættelser. Varehuschef Thomas Dahl lægger vægt på, at butikkens personale afspejler befolkningen i byen, og han foretrækker at ansætte de kommunale jobpraktikanter, enten i lønnede jobs eller, som i Saras tilfælde, som elever. Siden Thomas Dahl tiltrådte for 2½ år siden, har han ansat otte praktikanter i forskellige jobs.

- Det var de ikke så vant til på kommunen. Og vi vil ikke kun have dem, som er jobklar med det samme. Det gør ikke noget, at nogle af dem har det svært, for vi kan flytte alle mennesker, siger Thomas Dahl.

Thomas Dahl på lageret

Derfor har butikken taget flere medarbejdere ind, som havde brug for ekstra tid til tilvænning for at fungere, og det er gået godt, siger Thomas Dahl, der giver hele æren til sit personale.

- Det kræver, at personalet vil løfte opgaverne sammen, og vi har en rigtig dygtig personalegruppe, som kan integrere praktikanter i dagligdagen og udvikle dem, siger han. 

God forretning

Konkurrencen om dagligvarer er skarp i Grindsted. Kvickly deler hus med en Netto-forretning, har Aldi og Rema 1000 lige overfor og Lidl to husnumre nede ad vejen. Alligevel har butikken leveret rekordoverskud de seneste tre år. 

Butikken bor bogstaveligt talt dør om dør med sine konkurrenter

- Det er historisk gode resultater, og det viser bare, at man får den bedste kundeoplevelse, når personalet brænder for butikken, siger Thomas Dahl. 

- Jeg er rigtig glad for at have fået elevpladsen, og jeg vil meget gerne fortsætte her i Kvickly bagefter, slutter Sara.