- Hvis man tager kvælertag på nogen og kritiserer dem stadig mere højlydt for, at de ikke gør det godt nok, så skyldes det måske kvælertaget? Sådan lyder fra HK Kommunals næstformand, Mads Samsing, i en kronik bragt i Avisen Danmark og en lang række dagblade.

Citatet er møntet på Christiansborgpolitikernes behandling af den kommunale jobindsats og dens medarbejdere. I det hele taget betegner HK Kommunals næstformand mistilliden fra Christiansborg til beskæftigelsesindsatsen som ekstrem.

Fra politisk hold og i store dele af den offentlige debat tales der mod bedre vidende, mener Mads Samsing, der peger på, at langt hovedparten af de omkring en million forløb, der årligt er i den kommunale beskæftigelsesindsats, forløber til stor tilfredshed for både ledige, sygemeldte borgere og virksomheder.

Den dimension mangler ofte i debatten, der derfor ikke foregår på ordentlige og ærlige vilkår, lyder det i kronikken.

Lette penge

Den kommunale beskæftigelsesindsats er ifølge næstformanden talt så langt ned, at politikerne stort set omkostningsfrit har kunnet snuppe 1,3 milliarder kroner fra området for at finansiere nye initiativer som for eksempel aftalen om retten til tidlig pension.

- Det vil ikke overraske mig, hvis politikerne fortsætter med at finde pengene på beskæftigelsesområdet, når de fremover skal finansiere forskellige tiltag. De skriver bare ’nytænkning’ i aftaleteksten og sætter et beløb på, der svarer til det, de lige står og mangler, skriver han i kronikken.

Skal der endelig findes besparelser på beskæftigelsesindsatsen, giver det ifølge Mads Samsing mening at se på blandt andet rehabiliteringsteams, anvendelse af lægeattester og udgifterne til andre – private – aktører.

Alle vinder ved en ærlig debat

HK Kommunals næstformand slutter sin kronik med en appel om, at debatten om beskæftigelsesindsatsen bliver ordentlig, ærlig og foregår på et oplyst grundlag:

- Det skylder vi de borgere, der har brug for hjælp til at komme i job, til overhovedet at finde fodfæste på arbejdsmarkedet eller til at blive afklaret til andre ydelser. Det skylder vi de virksomheder, der har brug for arbejdskraft og gerne tager et socialt ansvar. Og det skylder vi de medarbejdere i beskæftigelsesindsatsen, der hver dag går på arbejde med en klar mission om at hjælpe borgere og virksomheder.

Artiklen er opdateret 26. oktober 2021