Illustration: Tone Thoresen / Koalitionen.dk

Normalt kan ubrugt ferie overføres fra år til år. Sådan vil det også være fremover, men i år gælder der en særlig regel på grund af den nye ferielov. Og reglen kan få betydning for kolleger, der har ferie til gode.
Det kan derfor være en god idé at gøre din kolleger opmærksom på, at de skal tjekke, om de har ferie til gode, der er optjent i overgangsåret til den nye ferielov. Hvis de ikke bruger den inden nytår, kan de nemlig risikere at miste dem, for dagene kan ikke overføres til næste år.

Hvilke feriedage er der tale om?

Feriedage optjent i overgangsåret til den nye ferielov – altså perioden 1. maj til 31. august 2020 – skal bruges i år. De kan som udgangspunkt ikke overføres til 2022, og de vil i så fald gå tabt, hvis man ikke når at bruge dem.
Som hovedregel gælder det for i år, at man inden nytår skal have brugt mindst fire af de fem uger, som man har optjent siden 1. september 2020 – PLUS eventuelt ubrugte dage af de 16,64 feriedage, som man har optjent i det korte overgangsår på fem måneder – fra 1. maj til 31. august 2020.

I hvilke tilfælde har man typisk dagene til gode?

Der kan være mange grunde til, at man har disse dage til gode. Typisk vil det være, hvis man har været på barsel. Eller har måtte flytte din ferie på grund af ekstra travlhed på din arbejdsplads grundet corona.

Gratis plakat til kollegerne

Som tillidsvalgt kan du få en plakat til at hænge op, så dine kolleger bliver mindet om, at de skal tjekke, om de har ubrugt ferie tilbage. 

Du kan printe den ud her. Eller skrive til kommunikationhandel@hk.dk med navn og adresse, så sender vi en trykt plakat retur.