en person vaccinerer en anden

Det har skabt livlig debat, at Mærsk for nyligt har sagt, at virksomheden vil indføre krav om covid-19-vaccination som forudsætning for at møde fysisk på kontoret. Modelfoto: Mostphotos

"Hvis du skal være på kontoret, skal du være vaccineret".

Det satte skub i debatten, da topchefen i Mærsk i sidste uge meldte ud, at den store virksomhed indfører krav om, at medarbejderne skal være vaccineret mod covid-19, hvis de vil møde ind på arbejde på selskabets kontorer. 

Både ude i mediehavet og på HK Stats facebookside bølgede diskussionerne.

Hvad ville du sige, hvis din arbejdsgiver stillede samme krav (om vaccination, forstås) til dig og dine kolleger?

Sådan spurgte redaktionen på facebooksiden. Og her var meningerne – som så ofte i det livlige debatforum – delte.

'Nej, det er ikke ok! Det er uhyggeligt, som folk pludselig mener, der skal være vaccinetvang i DK,' skrev en følger.

'Vi skal lære at leve med den her virus! Og ingen skal tvinges til at lade sig vaccinere! Hvis man selv er vaccineret og i øvrigt passer på sig selv og tager de nødvendige hensyn, så behøver man jo for pokker ikke kræve, at alle andre skal vaccineres,' fortsatte beskeden.

'Min arbejdsplads skal ikke diktere, hvad jeg gør ved min krop. Hvis de en dag kræver vaccine, bliver det et nej tak til at arbejde der længere,' skrev en anden af dem, der talte imod et krav om, at man skal have taget stikkene for at kunne møde frem på sit job.

'Det er fuldstændig ok'

Men modstanderne af vaccinationskravet var dog i mindretal. En række følgere bakkede op om udspillet fra Mærsk.

'Sæt i gang,' skrev en. 'Det er fuldstændigt ok. Vi henter vores smør på brødet hos en arbejdsgiver, som med rette kan kræve, at vi samarbejder i opretholdelsen af produktionen, så der er ikke meget at rafle om.'

'Jeg synes' det er okay. Hvis en er positiv, så alle skal sendes hjem, indtil de er testet negative, så koster det nemt på produktiviteten. Med vaccine har man da i hvert fald prøvet at gøre noget, i stedet for kun at tænke på sig selv,' lød det fra en anden.

På samme linje var en følger, som tænkte højt: 'Først tænker jeg, det skal de da ikke bestemme, vi har frihed til selv at træffe valg om vaccine – men så skal jeg også tænke på, at på min arbejdsplads er vi mange sammen, har kollegaer der skal passes på, så hvis vi skal kunne forblive på arbejdet, så skal der vaccineres, og jo, jeg er vaccineret :-)'

'Vi må ikke ryge – vi må ikke spise forkert – så selvfølgelig kan arbejdsgiver kræve, at man er vaccineret for at gå på job med mange sammen,' mente endnu en deltager i debatten på HK Stats facebookside.

'Helt ok,' skrev flere. I modsætning til følgeren, der ville 'få en hjemmearbejdsplads eller bliver fyret,' hvis vaccinekravet bliver indført på hendes arbejdsplads.

HK: Testtid er arbejdstid

I denne uge kom så beslutningen fra Christiansborg om genindføre kravet om coronapas på en række områder. Fx ved besøg på sygehuse, i nattelivet og på indendørs restauranter og arrangementer og aktivitet med over 200 deltagere indendørs og 2.000 deltagere udendørs. 

 Flere virksomheder indfører nu også krav om coronapas for deres ansatte, blandt andre REMA 1000. Det krav hilste HK Handel velkommen. Dog skal lovgivningen om sådan et krav helt på plads, gør HK Handel opmærksom på.

HK-forbundet hilser genindførelsen af coronapasset velkommen.

- Ingen af os ønsker de omfattende restriktioner og nedlukninger tilbage, så kravet om at vise coronapas på restauranter og i nattelivet er en billig pris at betale, siger Anja C. Jensen, HK-forbundets nyvalgte formand.

- Og vi kan også sagtens forestille os, at coronapasset bliver en del af hverdagen på mange danske arbejdspladser, erklærer formanden. Hun tilføjer, at testtid er arbejdstid.

- Hvis der stilles krav om negative test for at passe sit arbejde, må det foregå i arbejdstiden.

Følg og deltag selv i debatten om arbejdslivet på HK Stats facebookside