Mads Samsing

Ingen havde set det komme. Mads Samsing, næstformand for HK Kommunal, overrumplede alle ved i allersidste øjeblik at stille op som næstformand i HK. Med overbevisende 231 stemmer ud af 355 mulige vandt han over sine to modkandidater Jesper Thorup og Pernille Lange. Og i dag danner han makkerpar med Anja C. Jensen, som han faktisk ikke stemte på i formandsvalget.

En aparte situation vil mange mene. En styrke mener den nyslåede næstkommanderende i HK Danmark.

"Jeg har hele tiden understreget, at jeg stiller mig ubetinget bag den formand, som kongressen vælger, og jeg ser meget frem til et godt, tæt og tillidsfuldt samarbejde med Anja. HK har fået et stærkt og samlet formandskab,” siger Mads Samsing.

Han satte kryds ved Martin Rasmussen, fordi han fra begyndelsen af HK-valgkampen erklærede ham sin støtte.  

”Når jeg siger noget, efterlever jeg det. Martin Rasmussen tabte, og jeg stillede op for at skabe et balanceret og stærkt HK. Vi er en kompleks organisation, og det var en hjertesag for mig, at formandsskabet kommer til at bestå af både den offentlige og private sektor, hovedstad og provins, kvinde og mand. De balancer er indbygget i det nye formandskab og i den konstellation bliver Anja en aldeles glimrende formand med mig som en loyal næstformand og makker i dagligdagen,” erklærer han. 

HK'ernes nøglerolle skal være mere synlig

Den 39-årige Mads Samsing skal nu være formand for HK’s a-kasse og politisk ansvarlig for blandt andet beskæftigelsespolitik og arbejdsmiljø.  Og så skal han sammen med Anja C. Jensen til at profilere HK på en anderledes og frisk måde, bedyrer han.

”HK er Danmarks andet største fagforbund, og selvfølgelig skal vi bokse i egen vægtklasse. Vi er simpelthen nødt til at sætte et mere markant aftryk på samfundsdebatten for at gøre vores medlemmer mere synlige og sikre dem bedre og mere trygge arbejdsliv. Vi skal blandt andet styrke vores arbejdsmiljøindsats med den klare ambition, at trivslen øges og at ingen skal blive syge af at gå på arbejde,” siger han. 

Han er provokeret af, at der er sådan en snæver forståelse af, hvad produktionsdanmark er for en størrelse.

”Den offentlige og den private sektor er hinandens forudsætninger – ikke modsætninger. Vi taler om kolde og varme hænder, men alle hænder er lige vigtige for at få Danmark til at køre,” siger han.  I det hele taget vil han arbejde for, at HK bliver kendt for, at professionel administration og forvaltning fremkalder et godt velfærdssamfund og et konkurrencedygtigt erhvervsliv.

”Uden HK’erne kunne vi ikke handle ind i supermarkedet, eksportere varer til udlandet, drive skoler, sygehuse og ældrecentre. Vi er alle vegne og skal have anerkendelse og respekt for den nøglerolle, som vi spiller,” siger han.

Buzzword lige nu på Christiansborg er, at Danmark skal være frontløbere i forhold til digitalisering og grøn omstilling.

”Det kommer ikke til at lykkes uden os. Uanset politikerne taler om vores sociale sikkerhedsnet, sundhed, bæredygtighed eller digitalisering, har vores medlemmer en nøglerolle,” siger han og knipser med fingrene for at understrege pointen.

Vil være føl på HK-arbejdspladser

I sine ni år som næstformand i HK Kommunal har han ofte været i en slags praktik på tandklinikker, sygehuse og rådhuse. Fulgt medlemmernes arbejdsdag fra morgen til aften og set, hvordan de arbejder og hørt om både genvordigheder og ønsker. Det har været lærerigt, inspirerende men også nødvendigt, så man ikke bare havner som en virkelighedsfjern fagforeningsping i et elfenbenstårn. 

”Jeg vil simpelt hen ud at være føl i Bilka, Danish Crown eller andre virksomheder. Og jeg vil begynde i de private virksomheder, som jeg kender mindst. Hvis vi skal lykkes med at styrke vores synlighed og tale med fælles stemme, skal vi også ud på arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner. Medlemmerne skal opleve, at vi er der for dem og med dem. Ikke bare i medierne,” siger Mads Samsing, der er uddannet socialrådgiver og arbejdede i Faaborg-Midtfyn Jobcenter, inden den faglige karriere tog fart.

”For mig handler det om, at HK skal opleves som nærværende og relevant. Uanset om du er 57 år og bor i Nordjylland eller er 18 år, studerende og bor i Albertslund. Oplevelsen af dyb og konstant nærvær og relevans skal være der for alle vores medlemmer,” understreger han og erkender, at den allerstørste udfordring bliver at få flere unge til at melde sig ind i HK. Prognoser viser, at HK over de næste år risikerer at miste 30.000 medlemmer. Det ser han meget nødigt kommer til at ske på hans vagt:

Nødvendigt med flere medlemmer

”Forudsætningen for, at vi lykkes som formandskab er, at vi får vendt medlemsudviklingen. Simpelt hen. Vores styrke og politiske indflydelse hænger sammen med antallet af medlemmer.” 

For Mads Samsing er overenskomsterne værktøjet til at få flere medlemmer og vidnesbyrdet om værdien af et fagligt medlemskab. De fire sektorer har ansvaret for overenskomsterne og uddannelserne og gør ifølge ham et forrygende stykke arbejde.

”Grundlæggende har HK den struktur, som vi skal have, og der er ingen grund til at pille ved det. Men vi skal blive bedre til at være fælles om det, der er fælles,” noterer han og tilføjer, at alle kræfter skal sættes ind på synlighed, organisering og politisk indflydelse.

 

Blå bog: 

Mads Samsing


39 år

 

  • 2021: Valgt som næstformand for HK Danmark
  • 2020: Genvalgt til sin tredje næstformandsperiode i HK Kommunal
  • 2014: Valgt som formand for EPSU – den europæiske komité for lokal og regional forvaltning. Genvalgt i 2019
  • 2012: Valgt som næstformand for HK Kommunal. Genvalgt i 2016
  • 2010: Ungdomskonsulent i HK Kommunal
  • 2009: Sagsbehandler i Jobcenter Faaborg-Midtfyn
  • 2009: Uddannet socialrådgiver fra UCL Odense