Julefrokost

Om lidt skal vi til det igen: Firmajulefrokosten!

Og den skal selvfølgelig være sjov: men ikke så sjov, at den ender i en sårende sandhedstale, bare baller på kopimaskinen eller rød Aalborg i skødet på din kollega. 

Får du for meget indenbords og kommer til at dumme dig, så er det nemlig ikke nogen undskyldning, at det skete i festligt lag.

- I princippet gælder virksomhedens personalepolitik også ved julefrokosten. Fx omgangstone, nultolerance over for stoffer, mobning eller seksuel chikane. Du kan derfor godt komme i problemer, hvis du overskrider de politikker, der gælder, siger Klara Hoffritz, som er juridisk konsulent og advokat hos HK Privat.

Men bare rolig: Vi har samlet 6 gode råd til, hvad du absolut ikke skal gøre til julefrokosten, så du kan se både dine kolleger og dig selv i øjnene mandag morgen. 

Rigtig god julefrokost! 

 

6 DON’TS TIL JULEFROKOSTEN 

  1. Lad være med at drikke dig fuld i snaps og juleøl. Du skal kunne se dine kolleger i øjnene mandag morgen.
  2. Undgå at tale om arbejde. Det kan I vente med til om mandagen. Fokuser på at lære dine kolleger at kende.
  3. Lad mobilen blive i lommen, og lad være med at lægge billeder fra julefrokosten på de sociale medier.
  4. Drop sandhedstalen til chefen eller kollegerne. Behandl i det hele taget andre, som du gerne selv vil behandles.
  5. Pas på med den fysiske kontakt, upassende jokes og malplacerede scorereplikker. Dine kollegers grænser kan være forskellige fra dine. Ligegyldigt om det omhandler beruselse, tonen eller tilnærmelser. 
  6. Lad være med at gå i flyverskjul, hvis du har dummet dig. Sig undskyld i stedet. Ring eller skriv til vedkommende, gerne inden I skal mødes på arbejdet om mandagen. Sørg også for at fortælle din chef, hvad der er sket set fra dit synspunkt.

 

uheld

Husk, at uheld ved firmajulefrokosten kan være en arbejdsskade

Julefrokoster på arbejdspladsen betragtes som en del af jobbet. Og derfor er medarbejderne omfattet af arbejdsskadeloven - i hvert fald indtil julefrokosten officielt er afsluttet. Derefter er det for egen regning - og ulykkesforsikring.

Så giver du eller dine kolleger den gas, og du kommer til skade af det, så skal du huske melde skaden til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som vil se på, om din ulykke er omfattet af loven.

Men der er nogle forhold, der skal være opfyldt, for at arbejdsskadeloven gælder, forklarer socialrådgiver Jane Nielsen fra juridisk kompetencecenter i HK.

Det er:

  • Julefrokosten skal være en officiel fest, hvor arbejdsgiveren står bag invitationen og har sat og kender til rammerne for festen.
  • Arbejdsgiveren har ansvaret for medarbejderne ved julefrokosten, indtil julefrokosten officielt er slut. Også selv om chefen ikke selv er med til julefrokosten eller er gået tidligt hjem.
  • Det betyder ikke noget, om julefrokosten foregår i arbejdstiden. Eller om det er på arbejdspladsen eller fx på en restaurant ude i byen.
  • Hvis en skade skal være dækket af arbejdsskadeloven, skal den være sket ved en aktivitet, der er et naturligt led ved en julefrokost, fx dans. Til gengæld betyder det ikke noget, hvor fuld man eventuelt har været.
Vis mere
krænket

Det skal du gøre, hvis dine grænser bliver overskredet

Kommer din kollega - eller endnu værre chefen - med grænseoverskridende bemærkninger eller rører ved dig på en upassende måde, så husk, at det er dig, der vurderer, hvad der er krænkende for dig. Vi har 7 gode tip til, hvad du kan gøre, hvis du er blevet krænket:  
  1. Du har krav på at blive respekteret. Og det er helt i orden at ”ødelægge” den gode stemning, hvis dine grænser bliver overskredet. 
  2. Hvis det er muligt, selv om det kan være svært, så sig fra med det samme - både på egne og kollegers vegne. Får du det ikke gjort i øjeblikket, så vend tilbage til det og tal med personen om det.
  3. Har du ikke mod på at tale alene med personen, der har krænket dig, så tal med kolleger, en tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant eller din fagforening.
  4. Noter, om der er nogen, som har set eller hørt noget, og tal med dem om, hvad de oplevede.
  5. Skriv en mail til chefen om, at din grænse er blevet overtrådt, og at du ikke vil have, at det sker igen. 
  6. Bed om et møde med din leder og hav eventuelt en bisidder med til samtalen. Tal om, hvad der nu skal ske, og hvordan I kan undgå den slags adfærd i fremtiden.
  7. Henvend dig til din lokale HK-afdeling for at få støtte eller vejledning.
Vis mere