Vi har bænket os i en klassisk forstadshave i den sydlige udkant af Odense. Regnen trommer på det halvtag vi sidder under, mens robotplæneklipperen tøffer stille forbi os på terrassen, inden den bakker tilbage og passer sin overkommelige dont i den lille have. 
Per Nedergaard Nielsen, konstitueret formand for SAMDATA\HK’s bestyrelse, serverer en kop Nescafe, og så tager vi fat på en uoverkommelig opgave: At beskrive fornemmelsen af at blive fyret efter 46 år i samme firma, fordi en kapitalfond tilfældigvis kom forbi midt i Corona-krisen. 

 

Fra hulkort til cloudløsninger 

For at få styr på historien er vi nødt til at skrue tiden tilbage til den 16. februar 1976. 
Per Nedergaard Nielsen var lige fyldt 18 år, gik i træsko, slidte jeans og islandsk sweater – som alle andre i midt-halvfjerdserne. Og så var han strandet efter det første år på EFG-uddannelsen, fordi han manglede en læreplads. 
”Jeg har aldrig skrevet en eneste jobansøgning i hele mit liv. Det var min mor, der kendte en direktør – og så blev jeg ’mainframeoperatørelev’ hos Fyns Data Center,” fortæller Per Nedergaard Nielsen. 
På arbejdspladsen var 20 ”hulledamer” beskæftiget med at taste udgifts- eller lønbilag ind, så de blev omsat til enten hulkort eller papirstrimler med data. De strimler og hulkort skulle Per Nedergaard Nielsen og et par kollegaer i to-holdsskift sørge for at indlæse i en mainframecomputer, der bagefter kunne spytte regnskaber, lønsedler eller huslejeopkrævninger ud i den anden ende. 
Efterhånden som vi taler os varme, husker Per Nedergaard Nielsen både navnene på de gamle mainframemodeller og, at der var fem konkurrerende formater af papirruller, som skulle indlæses.
Siden da har Per Nedergaard Nielsen taget turen hen over alle de store teknologiskift: Fra Mainframes til PC’ere. Fra fastpladelagre, magnetbånd og 8”-disketter (ja – det var en ting, red.) til cloudløsninger og Software-As-A-Service. Der har hele tiden været noget nyt, der skulle læres. 

 

 

Toppen skiftet ud og 30 fyret 

Selv om Per Nedergaard Nielsen har arbejdet i det samme firma siden 1976, så er det reelt det eneste stabile ved jobbet. 
Fyns Data Center blev opkøbt af Jysk Data Center, der blev opkøbt af NCR og senere AT&T. Og sådan blev det ved med i alt ni forskellige firmanavne indtil firmaet kom til at hedde CDK Global. 
Sidste efterår begyndte en ny runde, da firmaet meldte ud, at de var i gang med en salgsproces. 
”Jeg havde godt fanget, at det var på noget på vej. Nogle gange kan man se, at der dukker profiler op på domænet, som man ikke kender eller, der er besøg af folk, man ikke har set før.” 
Per Nedergaard Nielsen fik ret. 

En måned senere var firmaet opkøbt af en amerikansk kapitalfond og CDK blev en del af Keyloop, og så begyndte det ellers at gå stærkt. 
”En måned efter at de overtog os, var hele top-otte i firmaet skiftet ud og erstattet af folk fra hovedorganisationen i USA,” fortæller Per Nedergaard Nielsen, der godt kunne regne ud, at der så ville komme endnu flere ændringer, selv om CDK ifølge ham havde fornuftige regnskabstal. 
I slutningen af juni havde han egentlig planlagt en ferietur til Færøerne, men han blev i stedet hasteindkaldt til et Zoom-møde, hvor han fik at vide, at der skulle fyres 29 – herunder alle arbejdsmiljørepræsentanterne. 

Massefyringer sætter altid et tungt maskineri i gang for tillidsfolkene, så hele sommerferien blev brugt på at forhandle for at sikre kollegaerne fornuftige fratrædelsesordninger. 
En eftermiddag i august kom der en ekstra opringning fra HR-afdelingen, mens han sad i bilen på vej hjem til Odense. 
”De ringede for at fortælle, at der ikke var 29 på fyringslisten - men 30. Og jeg var den ekstra person,” konstaterer Per Nedergaard Nielsen tørt.
Reelt ved jeg ikke helt, hvad jeg skal nu. Tingene skal lige bundfælde sig. Efter 46 år og 14 dage i samme job. 
- Per Nedergaard Nielsen

Vi var forud for alle andre

 Per Nedergaard Nielsen har været tillidsmand siden 1982, og i mange af årene har han sidder i SAMDATA\HK’s bestyrelse, hvor han i flere perioder har været næstformand. 
Det har også betydet, at han har været med til at forhandle de landsdækkende overenskomster, hvor han bl.a. har været med til at skaffe bedre efteruddannelse til fyrede og fritvalgsordninger, som betyder, at folk selv kan prioritere, om de vil have mere i løn, pension eller fridage. 
Noget af det, han selv er mest tilfreds med, er SAMDATA\HK’s satsning på efteruddannelse. 
”Vi var meget tidligt ude med online-undervisning, fordi vi kunne se tendenserne i udlandet. Det kan godt være, at det var store investeringer, men her under Coronaen har det vist sig, at vi var forud for alle andre, fordi vi kunne tilbyde medlemmerne onlineundervisning,” siger Per Nedergaard Nielsen. 
Det er blevet til rigtigt mange ture på tværs af landet, ufatteligt mange møder og på det seneste uendeligt mange zoom-møder, og der er ikke plads til ret mange pauser: Forude venter det årlige delegeretmøde i SAMDATA\HK. 

En risikabel omlægning 

Til hverdag hjælper Per Nedergaard Nielsen med intern support af firmaets medarbejdere i hele Skandinavien, så han har vænnet sig til at arbejde på tværs af landegrænser. Det er delvist den model, som firmaet nu vil indføre på tværs af hele koncernen. 
”Jeg synes det er en risikabel strategi, fordi firmaet mister den nære kundekontakt. Vi har været kendt for en ekstremt god support og et meget indgående kendskab til de enkelte kunder.” 
”Men når man strømliner på tværs af Europa, så kan det betyde, at sekretæren hos en bilforhandler på Sydfyn pludseligt skal ringe til Warszawa. Måske føler de sig ikke helt trygge ved det, og så kan vi miste den nære kundekontakt. Det er en risikabel strategi på lang sigt,” mener Per Nedergaard Nielsen, der tidligere har set lignende omorganiseringer. 
”Vi har prøvet det før, hvor man flyttede en masse supporter sammen i Prag, så de kunne støtte hinanden. Men det kom aldrig til at fungere ordentligt, fordi de dansk-sprogede folk hurtigt gled videre.” 
Et øjeblik senere trækker Per Nedergaard Nielsen på skulderen. Man kan mærke på ham, at det ikke helt berører ham dybt. Problemet er ikke længere hans.

Hvorfor kunne det betale sig? 

På Per Nedergaard Nielsen’s arbejdsværelse står der på klassisk vis fire computerskærme op som er koblet på både stationære og laptops. På gulvet ved siden af står en brun papkasse med de ting, han tog med sig på den sidste dag på arbejdet, men som han endnu ikke har fået pakket ud. 
Når man taler med Per Nedergaard Nielsen fornemmer man ikke nogen bitterhed til trods for den overraskende fyring – kun tre år før pensionsalderen. Mere en form for stille undren. 
”Jeg har været ansat i rigtigt mange år og har været tillidsmand, derfor har jeg også kunnet forhandle en fratrædelsespakke, som er meget fornuftig. Jeg tror, jeg har arbejdet så mange år, at jeg nok er berettiget til en såkaldt Arne-pension, og jeg har også en lønforsikring hos HK, så jeg kan klare mig næsten frem til pensionsalderen.” 
”Jeg kan godt se, at de samlet set vil spare 15 millioner i lønudgifter, men jeg undrer mig over, det var så vigtigt at fyre mig, for reelt sparer de næsten ingenting på lige min fyring, når jeg var så tæt på pensionen,” siger Per Nedergaard Nielsen. 
Hvad han skal bruge tiden på nu, har han ikke afgjort. Der er stadig en del fagforeningsposter der skal passes, og Per Nedergaard Nielsen regner også med, at han stiller op til formandsposten til SAMDATA\HK’s delegeretmøde i efteråret. 
”Jeg har også et par fiskestænger stående i skabet, som måske godt kunne blive hentet frem og støvet lidt af, siger Per Nedergaard Nielsen - og tøver så alligevel lidt, som om han ikke helt tror på det med fiskestængerne. 
”Reelt ved jeg ikke helt, hvad jeg skal nu. Tingene skal lige bundfælde sig. Efter 46 år og 14 dage i samme job.”


Keyloop har fået Per Nedergaard Nielsens kritikpunkter forelagt, men ønsker ikke at kommentere artiklen.

Per R. N. Nielsen 

BLÅ BOG
PER NEDERGAARD NIELSEN

\ Ansat som mainframeoperatør-elev hos Fyns Data Center i 1976. 
\ Gennem årene er firmaet blevet opkøbt en stribe gange og dermed har arbejdspladsen løbende skiftet navn fra Fyns Data Center til JDC, NCR, AT&T, AT&T Istel, ADP, CDK, CDKI og til sidst Keyloop. 
\ Tillidsrepræsentant siden 1982 med få års undtagelse. Har siddet i SAMDATA\ HK’s bestyrelse siden 1990.
\ Fungerende formand for SAMDATA\HK.