Fotograf Sharon Rosseels via Unsplash
Som medarbejder i den danske maskinhandelsbranche får du fri til at efter- eller videreuddanne dig 10 dage om året – hvert år! Rettigheden, der står beskrevet i din overenskomst, gælder, hvis du har været ansat i mindst 6 måneder. Det kaldes Selvvalgt Uddannelse.
- Som navnet antyder, så er det dig, der vælger, hvad du vil dygtiggøre dig inden for. Du kan tage kurser og uddannelse på alle niveauer - fra noget helt basale til et videregående niveau. Det eneste krav er, at uddannelsen er relevant inden for maskinhandelsbranchen, siger Martin T. Andersen, som er chef for arbejdsliv & udvikling i HK Privat.
Han forklarer, at du også kan tage længere uddannelsesforløb. Du kan nemlig spare op af dine dage ved at overføre en uge om året. Det kan du gøre i op til fem år. Det betyder, at du potentielt kan uddanne dig i op til fem uger på et år.
Læs mere om dine efteruddannelsesmuligheder her (Linket er udløbet pr 6/9 2022)
Kompetencefonden betaler
Det allerbedste er, at det er helt gratis for dig og din arbejdsgiver, mener Martin T. Andersen:
- DM-Arbejdsgiver og HK Privats Kompetencefond dækker det hele. Du får fuld løn. Der er fuld deltagerbetaling. Og så bliver undervisningsmaterialer og transportudgifter også dækket. Og lige nu er der så mange penge i fonden, at vi opfordrer jer til at komme i gang med at bruge af dem.
Martin T. Andersen forklarer, at HK Privat og DM-Arbejdsgiver har lavet en positivliste over forhåndsgodkendte uddannelser, som du altid vil få lov til at tage. Har du fundet en uddannelse, som ikke er på listen, kan du søge om dispensation hos fonden. Det tager typisk mellem fire og seks uger, før du får svar.
Mangler du idéer eller har du spørgsmål, så ring til HK’s karrieretelefon på telefon 3330 4460. Vejlederne sidder klar ved telefonen alle hverdage kl. 13.00-16.00.
3 trin: Sådan gør du helt konkret
- Når du har fundet det kursus eller uddannelsesforløb, du gerne vil tage, skal du aftale med din virksomhed, hvornår du er væk.
- Når I har det praktiske på plads, så tilmelder du dig – i god tid – kurset eller uddannelsesforløbet direkte ved den enkelte kursusudbyder eller skole.
- Inden det starter, skal du og din arbejdsgiver udfylde og sende et udfyldt ansøgningsskema til Kompetencefonden om at få dækket omkostningerne. Bliver ansøgningen godkendt, får din arbejdsgiver en bekræftelsesmail.
Brug mindre end en time og bliv skarp på dine muligheder