Rita Bundgaard

Folketinget ventes i denne uge at vedtage en lov, der vil gøre det muligt for arbejdsgivere at kræve coronapas af de ansatte. Med et coronapas skal man enten være vaccineret eller testet, og det må vi acceptere for at begrænse smitten og gøre det mere trygt at gå på arbejde, mener Rita Bundgaard.

Regeringen vil hurtigst muligt indføre, at man skal kunne vise et gyldigt coronapas for at møde på arbejde på statens arbejdspladser. Det kom 19. november frem på Sundhedsministeriets pressemøde om coronasituationen i Danmark.

Regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) indgik 12. november 2021 en trepartsaftale, som skal give private og offentlige arbejdsgivere mulighed for at kræve coronapas af ansatte, så længe covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

I den aftalte tekst lyder det blandt andet fra de 3 parter:

’Hensynet er, at der på arbejdspladserne hurtigt og effektivt skal kunne sikres tryghed om smittesituationen, og at eventuel smitte blandt ansatte skal kunne bremses.’

Medst arbejder på sagen

Trepartsaftalen er nu på vej igennem Folketinget som hastelov, og så snart den er vedtaget, vil regeringen så stille krav om coronapas fra de statsansatte. Loven forventes vedtaget torsdag den 25. november. Ifølge redaktionens oplysninger ventes det ikke at blive sådan, at man nødvendigvis skal vise coronapasset i hverdagen.

Redaktionen har spurgt Medarbejder og Kompetencestyrelsen (Medst), om de kan uddybe, hvordan kravet til de statsansatte bliver skruet sammen og håndteret i praksis. Styrelsen arbejder på sagen, og vil melde mere ud, så snart det er muligt, og loven er vedtaget, forlyder det. Det har ikke været muligt at få en nærmere uddybning.

Ingen planer om at gøre vaccination til et krav

Flere europæiske lande har indført strengere krav, blandt andet har Østrig indført krav fra 1. februar om, at befolkningen skal vaccineres. Ifølge Magnus Heunicke er der ingen planer i Danmark om at kræve, at folk skal vaccineres. Det skriver TV2 på baggrund af pressemødet i Eigtveds Pakhus fredag.

HK Stats formand bakker op

- Selvfølgelig skal vi give vores bidrag til at sikre, at vi får bragt smitten ned så hurtigt som muligt. Derfor accepterer vi, at arbejdspladserne i staten i den her periode kan kræve et coronapas af dem, der skal passe deres arbejde på arbejdspladserne, sagde Rita Bundgaard til Radioavisen efter regeringens pressemøde om coronasituationen. Over for HK Statbladets redaktion uddyber hun:

- Jeg er overbevist om, at mange medlemmer vil føle sig trygge med et midlertidigt krav om coronapas på statens arbejdspladser. Men det er vigtigt også at tage hensyn til medarbejdere, der af den ene eller anden grund ikke kan eller vil opfylde sådan et krav, understreger HK Stat-formanden.

- Det må ikke blive fyringsgrund at være uden coronapas. Derfor opfordrer jeg arbejdsgiverne til at være fleksible og give blandt andre medarbejdere uden coronapas mulighed for at arbejde hjemme.

Handler om tryghed

På HK Stats facebookside var der i weekenden stor opbakning til den linje. ’Endnu engang er jeg helt enig med min formand Rita Claumarch Bundgaard. Hvis vi ikke skulle ku - hvem skulle så ku ku?’ Skrev Helle Colding Seiersen, der er fællestillidsrepræsentant på Aarhus Universitet.

En anden tillidsrepræsentant, Jacob Leth Halldorsson fra skatteforvaltningen (UFST), mener det skaber tryghed.

’For mig handler det mere om, at det er trygt at gå på arbejde. Det har det ikke været for alle, mens test og coronapas kun var en anbefaling. Så er det jo kun en bonus, hvis det bidrager til mindre samfundssmitte, og vi kan holde arbejdspladserne og samfundet åbent.’

Det sagde Sundhedsmyndighederne om julefrokost

Man kan godt afholde julefrokoster, men man skal overholde de smitteforebyggende foranstaltninger:
  • Bliv vaccineret
  • Hvis du er syg eller har symptomer, så bliv væk
  • Sørg for udluftning
  • Hold en god hygiejne
  • Overvej, om den store firmafest kan deles op
  • Drik mindre alkohol, da de gode vaner ryger, når promillen stiger
  • Og ikke mindst: Brug jeres sunde fornuft.

- Men det bliver nok en lidt anderledes julefrokost, end dem vi plejer at holde, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Læs hos Berlingske: Mærsk-krav om vaccine er ulovligt ifølge flere fagforbund