Elever lytter til oplægsholder

Irina Frost, faglig konsulent i HK Service Hovedstaden, holder oplæg om elevrettigheder. Foto: Carsten Bundgaard.

Har jeg ret til afspadsering, når jeg har haft mange timer? Skylder jeg timer, når jeg har været på skoleophold? Har jeg egentlig en overenskomst?

Dette var blot nogle af de spørgsmål, som blev besvaret, da 51 elever - godt i gang med deres praktikforløb - deltog i HK Privats Elevcamp på Hotel Christiansminde i Svendborgi midten af november.
Elevrettigheder var blot et af mange oplæg i et program, der også bød på forskellige workshops, tips til at begå sig på arbejdspladsen og gode råd til lønforhandling. Og så blev der selvfølgelig også tid til lidt festligt samvær lørdag aften, hvor eleverne havde tid til at mingle, netværke og hygge sig sammen.

Vi har spurgt 3 elever om, hvad der gjorde størst indtryk på dem, og hvad de tager med hjem fra HK Privats Elevcamp.

 

Portræt af ung kvinde, der smiler

Sara Ditte Nielsen, økonomielev i Dentist.dk, som er en stor kæde af tandklinikker

- Jeg tog med på elevcampen, fordi jeg tænkte, at det kunne være sjovt at være sammen med elever fra hele landet, som arbejder med det samme. Og så betyder det også noget, at HK vægter fællesskabet højt. Det mærkede jeg også hos de HK-folk, som var med. De var ikke bare de ”voksne”, der skulle undervise og arrangere. De ville rigtig gerne være sammen med os elever.

Som helhed var campen superstruktureret og relevant i forhold til elever. Men det bedste var oplægget med Niels Krøjgaard, som fortalte om forskellige psykologiske teknikker, som man kan bruge i samværet med andre mennesker. Især princippet om gengældelse, hvor det, at man giver noget til andre, øger sandsynligheden for, at man får noget igen. Det skal jeg prøve af i mit arbejdsliv!

 

Portræt af ung mand

Mathias Precht, økonomielev i Novozymes A/S

- Jeg meldte mig til elevcampen, fordi jeg gerne ville vide mere om mine rettigheder som elev. Det har også være spændende at høre, hvordan andre elever har det. Det vigtigste for mig var dog det sociale - at der var tid til at hygge sig. Fx fungerede det rigtig godt, da vi blev delt ind i små grupper, hvor man både fik lov til at sige noget og fik input fra de andre.

Og så var oplægget med Niels Krøjgaard om, hvordan man skal slå igennem over for sin chef rigtig godt. Det er bare nogle små ting, man kan gøre for at ændre sin situation.
Jeg er kommet tættere på HK. Tidligere var jeg bare medlem, men nu ved jeg, at jeg ikke står alene, at jeg er en del af noget større.

  

Portræt af ung kvinde

Sarah Bondehave, økonomielev i møbelvirksomheden Vermund Larsen A/S

- Jeg tilmeldte mig sammen med en veninde. Så ideen var både at få en venindetur ud af det og lære andre elever at kende.
Der var nogle rigtig gode oplæg, men pauserne og det fællesskab, som vi havde om aftenen, var lige så vigtige for mig. Jeg fik snakket med en masse, som jeg ellers ikke ville have haft mulighed for at lære at kende. Det også var fint at høre om de virksomheder, som de er ansat i.

Jeg synes, at underviserne var gode til at få alle med, både dem, der havde helt styr på deres elevrettigheder, og dem, der ikke havde. Og for dem, der ikke har det så godt i praktikken, var der mange gode råd at tage med hjem.
Jeg er også glad for at få sat ansigt på ungdomskonsulenterne i min egen afdeling. Nu er det ikke bare HK, jeg kan ringe til, men en person, jeg har mødt.

 

Elevcampen i billeder

Her er, hvad vores udsendte fotograf fangede i løbet af campen.