Pension

Så er det ved at være nu, hvis du vil sikre dig (ekstra) penge tilbage i skat til foråret. Det kan du gøre ved senest 29. december at indbetale lidt ekstra penge til din pensionsopsparing. 

Forklaringen er det såkaldte ekstra pensionsfradrag, som politikerne på Christiansborg indførte i 2018. Konkret betyder det, at alle indbetalinger til pensionen i 2021 på op til 74.700 kroner (og det er altså mere, end de fleste danskere indbetaler via arbejdsmarkedspensionerne) er fradragsberettiget.

- Det betyder, at du får penge tilbage fra skattevæsenet så at sige som en tak for, at du har hældt penge ind i pensionsordningen. Det er en model, som er opfundet og målrettet de helt almindelige danskere med gennemsnitsindkomster eller mindre, forklarer Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom hos PFA.

Især gavnligt for dem med kortest tid til pensionen

Det er især dem, som har kortest tid tilbage på arbejdsmarkedet, som skal være opmærksomme. Har du således mindre end 15 år til pensionsalderen er fradraget på 32 % af det samlede indskud.

Konkret betyder det, at du sikrer digt et skattefradrag på knap 24.000 kroner, hvis du indbetaler 74.700 på din pensionsopsparing i 2021.

For dem, som har 15 år eller mere til pensionsalderen er fradraget noget mindre, nemlig 12 %.

Samlet set giver det mest mening

Men hvorfor nu egentlig det? Er det bare en pengegave for gavens egen skyld til danskerne? Selvfølgelig ikke, slår Carsten Holdum fast.

Det ekstra pensionsfradrag blev skabt for at råde bod på en særlig udfordring: Samfundet er vilde med, at danskerne selv sparer op til deres pension. Men dem, der så faktisk gør det, risikerer at blive urimeligt hårdt ramt i form af modregning ved folkepensionen. Ikke mindst for de penge, de sparer op sidst i arbejdslivet, fordi de ikke når at samle renter og renters renter.

- Så det er for at reparere på det, at man så i stedet betaler lidt mindre i indkomstskat. Så synes man jo nok stadig, at det er åndsvagt at man får mindre i folkepension til den tid, men så må man prøve at huske på, at man fik lidt ekstra penge i 2022, siger Carsten Holdum, der anbefaler, at man udnytter det ekstra pensionsfradrag.

- Fordelen er ikke kæmpestor, men samlet set giver det mest mening. Ikke mindst fordi, mange danskere har mange penge stående i banken lige nu, efter som at corona har givet et massivt mindre forbrug. Og de nemmeste penge at spare op er altså de penge, man alligevel ikke har fået brugt, siger Carsten Holdum.

Du skal som sagt indbetale pengene senest 29. december, så pengene når at ankomme til dit pensionsselskab inden årets udgang. Du kan formentlig hos langt de fleste pensionsselskaber selv gøre det via deres hjemmeside.