Undersøgelser viser igen og igen, at et overvejende flertal af danskerne har kolleger, der brokker sig i hverdagen. Og det kan være farligt, mener konsulent Jon Kjær Nielsen, som i 15 år har hjulpet medarbejderne i offentlige og private virksomheder med at få en gladere hverdag sammen og blandt andet har udgivet bogen ’100 tips til arbejdsglæden’.
- Brok er en af de primære kilder til et dårligt arbejdsklima, som nedsætter din og min arbejdsglæde. Nedsat arbejdsglæde kan både have helbredsmæssige konsekvenser og forringe din livskvalitet, siger Jon Kjær Nielsen.
Den primære årsag til, at andres brok er så farligt, er, at det er smitsomt, forklarer han:
- Brok kan være smitsomt. Vi mennesker optager og påtager os andres stemningsleje. Derfor bliver vi også påvirket af, hvordan brokkeren har det. Og på den måde kan kollegaens stemningsleje spredes til andre, siger Jon Kjær Nielsen.
5 tips til, hvordan du slukker for brokkerøve
- Forsøg at forstå, hvad brokkeriet egentlig handler om.
I stedet for at spørge, om din kollega har det godt, og der bliver svaret ”fint”, så spørg mere direkte ind: ”Du virker frustreret i dag, hvordan har du det?”. Altså løft samtalen fra small talk. Hvis den anden brokker videre, så brug denne feedback-model:
a. Del din iagttagelse af, at din kollega brokker sig. Du beskriver, hvad du oplever og spørger: ”Genkender du det?” Din kollega svarer ja eller nej, og har mulighed for at præcisere.
b. Du fortæller så, hvad det har for en effekt på dig og på stemningen og spørger: ”Hvad tænker du om det? Igen kan I sammen komme til fælles forståelse.
c. Slutteligt, når der er enighed, så kan du spørge: ”Var det her, hvad du gerne ville opnå? Hvad skal vi ændre, hvis ikke vi skal gentage det?” - Forlad lokalet, når din kollega brokker sig – det løser ikke problemet med brokkeriet, men så har du reddet dig selv og undgår at blive påvirket af den negative stemning.
- Sig fra under fire øjne – det kan være angstprovokerende og grave en grøft mellem jer, men tænk på konsekvensen, hvis I ikke får det løst.
- Fortæl om brokkeriet til en, der kan gøre noget, fx chefen. Husk at holde dig på din egen banehalvdel og tilbyde eventuelt din hjælp.
- Find et nyt job – hvis du er i en giftig kultur, så lad være at blive. Find hellere en bedre arbejdsplads..
Brok er en frustrations-ventil
Ifølge Jon Kjær Nielsen er brok oftest noget, der optræder, når der er en underliggende frustration:
- Når vi er frustrerede, så søger vi en ventil. Og så kommer brok ud - på en ofte uhensigtsmæssig og uovervejet måde - som et tegn på, at der er noget underliggende galt med forholdene, kunderne, ledelsen eller andre medarbejdere, siger han.
Men brok er destruktivt og uden håb, og det hører ikke hjemme i professionelle omgivelser, siger Jon Kjær Nielsen.
Ifølge ham er det ultimativt ledelsen, der har ansvaret for at sikre gode rammer og løse problemer, der spænder ben for medarbejderne. Men som kollega er der visse ting, du kan gøre:
- Det er altid OK at sige til en kollega, at vi ikke gider høre på brok. Det er også OK at bede brokkere om komme med konstruktive forslag til løsninger i stedet. Det kan i sidste ende være nødvendigt at gå til chefen og sige, hvem det er, der spreder dårlig stemning.
Du kan få Jon Kjær Nielsens 5 råd til at stoppe dine kollegers brokkeri i faktaboksen ovenfor.