Formand for HK Handel Mette Høgh

Formand for HK Handel, Mette Høgh, er glad for, at Arbejdsretten har slået fast, at virksomheder ikke kan snige sig uden om overenskomsterne. Foto: Jakob Boserup.

Det kan koste dyrt at bryde en overenskomst. I en længere årrække har supermarkedsgiganten Salling Group som udgangspunkt undladt at udbetale penge for overarbejde. I stedet har de ansatte som udgangspunkt fået afspadseret timerne. Det er til trods for, at det står tydeligt i HK Handels butiksoverenskomst, at medarbejdere netop skal have udbetalt penge for det ekstra arbejde.

Og den praksis går ikke. Det har Arbejdsretten nu slået fast. Derfor skal Salling Group betale 500.000 kroner i bod til HK Handel.

- I HK Handel er vi selvfølgelig meget glade for Arbejdsrettens dom. Som fagforening er det afgørende for os, at de overenskomster, vi indgår, også føres ud i livet i virksomhederne, siger Mette Høgh, formand i HK Handel.

Det skriver de om sagen: 
BT: Taber i Arbejdsretten
Detailfolk: Dyre fejltrin
Lokalaviserne: Kæmpebøde
Århus Stiftstidende: Idømt bøde

Virksomheder skal ikke snige sig uden om

Ifølge HK Handels formand slår dommen fast, at når arbejdsgivere vil have fleksibilitet, så må de betale for det ved overenskomstforhandlingerne – og ikke bare tage sig friheden på bekostning af medarbejderne.

- Arbejdsretten har med dommen vist, at de tager håndhævelsen af overenskomster særdeles alvorligt. Dommen gør det samtidig tydeligt for arbejdsgiverne, at de skal gøre det samme, siger Mette Høgh.

Om sagen

Overarbejde skal udbetales

i 2018 blev HK Handel bekendt med, at Salling Group igennem en årrække, uden aftale med den enkelte medarbejder, per automatik afspadserede overarbejde. I stedet for at udbetale overarbejde, som der er aftalt i overenskomsten.
Salling Group erkendte i 2020, at denne praksis ikke var i overensstemmelse med overenskomsten, og samme år stoppede de også med det fra 1. juli.
HK Handel har dog ønsket at få rettens ord for, at det er uacceptabelt, når en virksomhed, særligt af denne størrelse, egenhændigt laver om på aftaler i overenskomsten. Og det har Arbejdsretten altså givet HK Handel medhold i.

 

Overholder I overenskomsten?

Kontakt din tillidsrepræsentant eller din lokale HK-afdeling på tlf. 7011 4545, hvis du er i tvivl om dine rettigheder eller har spørgsmål til din overenskomst.


Se også: Sådan er dine rettigheder i forbindelse med overarbejde