Anker

Foto: Jesper Pedersen

Skolebørnene skal på grund af den stigende coronasmitte på tidlig juleferie. Det vil sige, at alle børn i grundskolen bliver hjemsendt fra den 15. december til og med den 4. januar i det nye år. SFO’er og klubber vil i samme periode være lukket.

Men hvad så med dig, der har en dobbeltrolle som både lønmodtager og forælder til et barn i skolealderen? Hvad er dine rettigheder?

Der vil være nødpasning til elever i børnehaveklassen og 1.-4. klasse.

- Og der er jo lagt op til, at det gælder for alle, der har behov for det – også for dem, som arbejder hjemme. Og det er jo i hvert fald en udvidelse i forhold til, hvordan det helt oprindeligt kun gjaldt frontpersonale, siger Klara Elisabeth Hoffritz, der er advokat i HK Privat.

Hvis du af en eller anden grund ikke skulle have mulighed for nødpasning; ikke kan skaffe en bedsteforælder eller anden pasning, og ikke kan arbejde hjemme med barn/børn gående rundt, så er det med at lave en aftale med din arbejdsgiver, siger Klara Elisabeth Hoffritz.

- Det er vores opfattelse, at det som udgangspunkt ikke kan få ansættelsesretslige konsekvenser. Altså det er en situation, du ikke selv er herre over, så du kan ikke blive afskediget eller bortvist, hvis du er nødt til at være hjemme hos dine børn. Men du skal nok forvente selv at skulle betale for det med fx ferie eller afspadsering, siger Klara Elisabeth Hoffritz.

Håber på fleksible arbejdsgivere

Hos den politiske ledelse i HK Privat er der fuldt ud opbakning til de nye restriktioner og anbefalinger.

- Vores primære interesse er at beskytte vores virksomheder og dermed vores medlemmers arbejdspladser, og når fagfolk vurderer, at måden at gøre det på er en meget begrænset nedlukning ved at sende børnene på tidlig juleferie, så bakker vi selvfølgelig op om det, siger Simon Tøgern, der er formand for HK Privat.

Han anbefaler, at HK’erne laver klare aftaler med deres arbejdsgiver – og at arbejdsgiverne på den anden side udviser fleksibilitet, så alle kan få enderne til at mødes.

- Intentionen er jo, at man så vidt muligt holder sit barn hjemme, hvis det overhovedet er muligt og så evt. laver en aftale med sin arbejdsgiver om, at man arbejder hjemmefra og måske udfører nogle af sine opgaver på andre tidspunkter, siger Simon Tøgern.

Kan du og din arbejdsgiver ikke blive enige om, hvordan du kan arbejde og have hjemsendte børn på samme tid, så kan du altid kontakte din lokale HK-afdeling for hjælp.