Lille indkøbsvogn står på et tastatur på en bærbar computer

Arkivfoto: Mostphotos.

Det nye år starter også med en ny købelov. Det skriver e-mærket.dk. Den nye lov gælder KUN for køb foretaget efter 1. januar 2022.
Der er især tre områder, du skal være opmærksom på, når du arbejder med salg og kunder. 

1. Du har ikke altid ret til at ombytte

Med den nye lovgivning får kunden mulighed for at få alle penge tilbage eller afslag i prisen, hvis der er en alvorlig fejl med varen. Det betyder, at du ikke længere vil kunne ombytte eller reparere varen først. Ifølge e-mærket skal fejlen være ”ret alvorlig”, før det er muligt, men at det endnu ikke er klart, i hvilke situationer kunden vil kunne gøre brug af den nye regel.

2. Formodningsreglen forlænges

Den såkaldte formodningsregel, hvor en fejl formodes at have været til stede fra start, hvis fejlen viser sig inden for de første seks måneder, forlænges til ét år.
Det betyder, at tvivlen fremover kommer kunden til gode et helt år, hvis det ikke er klart, om en fejl var til stede, da kunden købte varen.

Hvis det er sandsynligt, at fejlen er opstået på et senere tidspunkt, eller at det ikke giver mening, den har været der fra start, er det dog muligt at afkræfte fejlen.
Eksempel: En kunde klager efter 10 måneders køb over en revne i skærmen på sin mobiltelefon. Revnen vil sandsynligvis ikke have været der siden start, uden kunden tidligere ville have henvendt sig.

3. Købeloven gælder nu også digitale ydelser

Den nye købelov gælder nu også digitale tjenester og indhold. Det betyder, at:

  • Kunder nu vil kunne klage over en løbende digital tjeneste i hele perioden, man modtager den, og ikke kun i de første to år.
  • Har kunden ret til at få pengene tilbage, gælder det kun for den periode, der var noget galt med ydelsen.

Se mere om de nye regler hos e-mærket.
Dyk dybere: Læs hele den nye lov på området.
Har du også læst? Konflikter med kunder.