Lene Roed. Formand for HK KommunalTrusler, hadbeskeder og chikane fra borgere. Det er virkeligheden for nogle af de beskæftigelsesmedarbejdere, skolesekretærer, lægesekretærer og andre HK’ere, der hver eneste morgen står op med en klar mission om at give borgerne den allerbedste service.

Til trods for at blandt andre HK Kommunal har arbejdet målrettet på at forhindre digital chikane, er uvæsnet ifølge HK Kommunals formand, Lene Roed, stadig sørgeligt aktuelt.

- Fra vores tillidsrepræsentanter og medlemmer hører jeg desværre ikke sjældent om tilfælde af helt uacceptable ytringer på nettet rettet mod HK’ere fra frustrerede borgere, siger Lene Roed.

Formanden henviser videre til HK Kommunals seneste undersøgelse fra 2019, der beskriver problemets omfang.

- Ikke mindre end 20 procent af HK Kommunals fællestillidsrepræsentanter beretter om medlemmer, der har været hængt ud med navns nævnelse på sociale medier. Det er helt galt og kræver fuld opmærksomhed fra os alle, siger HK Kommunals formand.

HK’erne er langt fra den eneste faggruppe, der må leve med trusler og intimideringer på sociale medier. For eksempel rammes en ud af ti skolelærere ifølge Jyllands-Posten hvert år af digital chikane. Og hver syvende medarbejder i ældreplejen har ifølge en undersøgelse fra FOA oplevet at blive filmet eller lydoptaget på arbejde.

 

Synlighed om retningslinjer

Der er behov for, at både arbejdsgivere og fagforeninger lægger sig endnu mere i selen for at få håndteret problemet, mener Lene Roed.

- Vi har igennem nu nogle år været i dialog med kommuner og regioner om, hvordan vi bedst kommer denne borgeradfærd til livs. Og vi ved, at langt hovedparten af kommunerne og regionerne i dag har retningslinjer for at forebygge og håndtere digital chikane, siger formanden og fortsætter:

- Til gengæld er det ifølge vores seneste undersøgelse kun på hver anden arbejdsplads, at medarbejderne rent faktisk kender til arbejdspladsens strategi og procedure, hvis en medarbejder bliver udsat for udhængning på et socialt medie. Der ligger bestemt en opgave for ledelserne i at gøre retningslinjer og handleplaner for digital chikane kendte og synlige for medarbejderne.

 

Hele arbejdspladsens ansvar

Det bør ifølge HK Kommunals formand lægges vægt på både forebyggelse og håndtering af problemet, når først chikanen har fundet sted.

- Og så er det rigtig vigtigt at få slået fast, at den medarbejder, der måtte blive udsat for chikane, ikke kommer til at stå alene med problemet. Den slags er et ansvar, der påhviler hele arbejdspladsen. Og mest af alt ledelsen, der bør stille sig imellem borgeren og den ansatte, siger Lene Roed.

Endeligt er det ifølge formanden afgørende, at den ansatte i pressede og truende situationer altid kan hente supervision hos tillidsrepræsentant og ledelse.