Lene Roed. Formand for HK Kommunal

- Både de ledige og vores dygtige medarbejdere på jobcentrene fortjener et beskæftigelsessystem, der i langt højere grad end i dag er baseret på mere tillid og mindre detailstyring. I HK Kommunal er vi mere end klar til at give statsministerens visioner for beskæftigelsesområdet luft under vingerne.

Sådan lyder det fra HK Kommunals formand, Lene Roed, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Ekstra Bladet siger, at hun overvejer at gøre det samme på beskæftigelsesområdet, som regeringen har planer om på ældreområdet. Altså at starte forfra.

Statsministeren henviser til sin nytårstale, hvor hun fortalte, at der er planer om, at alle regler på ældreområdet skal skrottes, så området kan få en helt ny start. Og hun ser ifølge Ekstra Bladet de samme problemer på beskæftigelsesområdet som på ældreområdet, nemlig at der er for meget bureaukrati og for mange regler.

Rigide regler bremser fagligheden

Beskæftigelsesområdet bør ifølge såvel Lene Roed som KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) endda komme før ældreområdet på den dagsorden, der handler om frisættelse.

- Medarbejderne i beskæftigelsesindsatsen er hver eneste dag dybt fokuserede på at give borgere og virksomheder den allerbedste service. Men de virker under et system, der med dets mange rigide, statslige regler ofte bremser deres faglighed. Nogle regler er til for at beskytte borgernes rettigheder. Dem skal vi bevare. Men i det store hele er der bestemt rum for at få ryddet op i regeljunglen, siger Lene Roed.

Mindre myndighed - mere samarbejdspartner

HK Kommunals formand appellerer til, at medarbejdere og deres organisationer bliver involveret dybt i arbejdet med at nytænke beskæftigelsesindsatsen.

- Det er medarbejderne ude på jobcentrene, der ved, hvor skoen trykker, og som kan angive den retning, der skaber den rette balance mellem rettigheder og pligter. Det handler for eksempel om, at man også fra centralt hold skal have mere tillid til borgeren og til den ansattes faglighed. Vi skal være mindre myndighed og mere samarbejdspartner, siger Lene Roed.

Flere digitale løsninger

De mange centralt fastsatte proceskrav, der for eksempel i detaljer fastsætter antallet af samtaler, er ifølge Lene Roed i det hele taget en hæmsko for at få etableret et mere smidigt beskæftigelsessystem, hvor værdigheden er et bærende element.

- Borgerne har brug for individuelle løsninger. Det nytter ikke, at man skærer alle over én kam bare fordi, man skal leve op til nogle centralt fastsatte systemkrav, lyder det fra HK Kommunals formand, der fortsætter:

- Og så er jeg ikke i tvivl om, at det giver rigtig god mening at tilbyde borgerne langt flere digitale løsninger, end det er tilfældet i dag. Borgere og virksomheder skal altid have mulighed for at få en personlig samtale på jobcentret, men vi kan udvide beskæftigelsessystemets tilgængelighed betydeligt, hvis kontakten bliver suppleret med et virtuelt univers.

HK Kommunal vil ifølge Lene Roed inden længe lancere et samlet bud på et mere tidssvarende og mindre rigidt beskæftigelsessystem.

Artiklen er opdateret 19. januar 2022