36.411 kroner. Så meget tjente I - privatansatte HK’ere - i gennemsnit før pension i 2021. Beløbet er steget med 2,1 % i gennemsnit fra året før. Det viser HK’s helt nye lønstatistik, som 45 % af jer har været så kollegiale at bidrage til.

TJEK DIN LØN OP IMOD HK'S LØNSTATISTIK HER

Inflationen – altså prisudviklingen – er til gengæld ikke set højere siden den økonomiske krise, der fulgte i kølvandet på finanskrisen. Sammenholder vi lønstigningen på 2,1 % med den høje prisudvikling på 3,0 % i samme periode, er der nemlig tale om en reallønstilbagegang på gennemsnitligt 0,9 procentpoint. Det vil sige, at lønstigningen er blevet spist af prisstigninger.

Derfor er Simon Tøgern, formand for HK Privat, heller ikke tilfreds med lønstigningerne:

- Både vi og arbejdsgiverne har i flere år vænnet os til, at vi selv med små lønstigninger rent faktisk har kunnet bevare og udvide vores købekraft. Det kan vi ikke længere – lige her og nu skal man forbi 3 % bare for at fastholde sin købekraft, siger han og understreger:

- I en situation, hvor der i langt de fleste virksomheder er rigtig god indtjening, og produktiviteten udvikler sig, så er der ingen rimelighed i, at vores medlemmers købekraft ikke følger med – slet ikke, når pengene rent faktisk er i virksomhederne.

Ifølge statistikken har kvinder og mænd fået nøjagtig samme gennemsnitlige lønstigning i 2021. De mandlige medlemmer tjener dermed fortsat mere end kvindelige medlemmer – nu 10,5 % mere. Og det gab bliver ikke mindre, medmindre kvinder ad åre får en højere procentvis stigning end mænd.

- Så kigger man på det med ligelønsbriller, er der heller ikke meget at glæde sig over, bemærker Simon Tøgern.

Lav ledighed giver optimale position for lønforhandling

På trods af corona-situationen tjener virksomhederne så mange penge i øjeblikket, at der er råd til at ansætte. Og det gør de i så voldsom grad, at ledigheden er rekordlav blandt privatansatte HK-medlemmer. Ledigheden var helt nede på 4,1 % i november – et markant fald fra året før, hvor den toppede under corona på 7,2 %.

- Tiden er særlig gunstig i forhold til at få mere i løn. Det handler om udbud og efterspørgsel. Og i en situation, hvor efterspørgslen er større end udbuddet af arbejdskraft, så er det noget nær den mest optimale position for en lønforhandling, siger Simon Tøgern.

Prognoserne viser, at arbejdsløsheden de næste par år vil holde sig på et ret lavt niveau, og at inflationstakten vil falde de kommende år, forklarer formanden. Men det ændrer ikke på, at priserne vil stige – år for år. Skal din løn ikke blive mindre værd, skal prisstigningerne som minimum dækkes. Hopper du en lønforhandling over, kan det blive svært at indhente din tidligere købekraft.

Tjek din løn, så viser vi dig, hvor du kan tjene mest

Er du nysgerrig på, hvor din løn ligger i forhold til andre HK’ere på det private arbejdsmarked? Så tast din jobfunktion og din løn ind på hk.dk/loentjek.

Vil du have en mere præcis vurdering, kan du taste, hvor du arbejder, bor, din branche og anciennitet og trække din helt egen lønrapport. Den giver dig blandt andet svar på, hvilken arbejdsgiver du kan tjene flest penge hos, eller om det kan betale sig at tage din faglighed med over i en anden branche.

Brug informationerne til at se, om du får en fair løn. Hvis ikke, så overvej, om du skal forhandle dig til en rimelig løn, der hvor du er, eller om du skal skifte job.

Selv om fleksjobbere ikke er en del af lønstatistikken, kan du som fleksjobber på den nye ordning godt tjekke, om din timeløn afspejler markedsprisen.

Gør som 82.168 medlemmer gjorde sidste år: Læg vejen forbi hk.dk/loentjek.

 

LØNRAPPORTEN GIVER DIG VIDEN OM EN MASSE PARAMETRE

  • Lønprognose: viser, hvor meget din løn bør stige næste år for at følge med udviklingen.
  • Arbejdsplads: viser, hvad for nogle arbejdspladser, du kan score mest i løn på.
  • Region: viser, hvad kolleger med samme job gennemsnitligt tjener andre steder i landet.
  • Ansvarsniveau: viser, hvor meget du gennemsnitligt tjener afhængigt at, hvor stort dit ansvar er.
  • Anciennitet: viser, hvordan lønnen udvikler sig i dit fag i forhold til antallet af år, du har erfaring.
  • Brancher: viser, hvilken branche du - med din faglige baggrund - kan tjene mest i..

 

FAKTA OM LØN

36.411 er gennemsnitslønnen for en privatansat HK’er
3.758 kroner er beløbet, som arbejdsgiver gennemsnitligt sætter ind på pension
2,1 % steg lønnen gennemsnitligt med fra 2020 til 2021
2,1 % steg kvinder og mænd med i gennemsnit
3,0 % steg priserne med i samme periode – altså inflationen
0.9 % faldt reallønnen med

45 % af HK Privats medlemmerne har indberettet til HK’s lønstatistik..