Utryg ved Corona

Smittetallene sætter dagligt rekorder, skoler og daginstitutioner kan knapt nok holde åbent, og familiemedlemmer, venner og kolleger går i de her uger ind og ud af isolation. Corona spiller stadig en stor rolle i vores hverdag, og det gør en del af HK Privats medlemmer utrygge ved at møde op på arbejde.

Mere end hvert femte medlem af HK Privat er utrygge eller meget utrygge ved at møde op på arbejde i den aktuelle coronasituation. Det viser en ny undersøgelse lavet af Epinion for HK Privat blandt 1.150 medlemmer.

- Det er et bekymrende højt tal, siger formand for HK Privat Simon Tøgern.

- Især fordi mange arbejdspladser har indrettet sig fleksibelt, så medarbejdere kan arbejde hjemme, og der er retningslinjer rundt omkring på arbejdspladserne, som skal dæmme op for smitten og skabe tryghed. Men noget tyder desværre på, at der ikke bliver taget lige meget hensyn alle steder, siger Simon Tøgern.

Ansatte skal kunne se fornuften

Problemet med manglende hensyn kan ifølge Simon Tøgern opstå, hvis retningslinjer bliver indført på arbejdspladsen, uden at medarbejderne bliver godt nok inddraget.

- Hvis ledelsen bare har dikteret nogle regler, som de ansatte ikke har fået forklaret godt nok, og derfor ikke kan se fornuften i, så vil man som ansat nok opføre sig forskelligt. Det er måske ikke alle, der har respekt for reglen om ikke at sidde for mange ved frokostbordet eller holde sig til bestemte mødelokaler, siger formanden.

- Og hvis reglerne ikke bliver overholdt, kan det skabe utryghed for den gruppe ansatte, der rent faktisk går op i at overholde dem. Derfor er det afgørende, at arbejdspladsens retningslinjer bliver lavet i et samarbejde mellem ledelse og ansatte.

Han opfordrer desuden til, at man tager fat i sin tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant, nærmeste leder – eller hvis det ikke hjælper sin lokale HK-afdeling – hvis man oplever utryghed ved at gå på arbejde.

Vi er alle sammen forskellige

Selvom de fleste herhjemme er vaccineret, og den for tiden altdominerende omikron-variant af corona ifølge sundhedsmyndighederne giver et mildere sygdomsforløb, så kan der stadig være gode grunde til at føle sig bekymret over smitten. Og det må vi ikke glemme, når vi går på arbejde, mener Simon Tøgern.

- Vi er alle sammen forskellige, og vi kan have forskellige årsager til at bekymre os. Nogle har måske syge pårørende, som de er nervøse for at smitte. Uanset hvad, så har både chefer og kollegaer et ansvar for at sikre en arbejdsplads, hvor alle kan gå trygt på arbejde. Ellers risikerer vi konflikter, som vi måske slæber med os videre, efter smitten er aftaget, siger han.