Jan Mortensen, kontorchef i Borgerservice i Esbjerg Kommune

De fleste borgerservices mærker lige nu et boom i antallet af henvendelser om MitID.

Sagen er, at over en million danskere ikke er migreret fra NemID til MitID og at 1,3 million ved årsskiftet ikke er ”ID-sikret” og derfor skal officielt valideres af en myndighed, dvs borgerservice.

Og det giver et kæmpe pres på borgerservices.

18.000 borgere i Esbjerg var ikke migreret

Kontorchef Jan Mortensen i borgerservice i Esbjerg Kommune fortæller, at man derfor har ansat to ekstra medarbejdere på fuld tid i en periode på et halvt år – samtidig med at man har udvidet åbningstiden om morgenen, hvor der så kun betjenes henvendelser om MitID.

Prognoser fra Digitaliseringsstyrelsen viste nemlig, at man i Esbjerg Borgerservice kunne forvente at få cirka 150 ekstra henvendelser pr. dag helt frem til den 30. juni 2022 – ud fra at Esbjerg ved årsskiftet samlet set havde 18.000 borgere, som endnu ikke var migreret til MitID og som forventeligt skulle have hjælp til det.

Kun få dages ventetid

At det ikke var helt tosset set, viser statistikken fra de første uger i januar, hvor antallet af henvendelser er steget støt uge for uge – med knap 250 i uge 4, som er en fordobling fra 126 i uge 2.

- Jeg er glad for, at vi valgte at skrue op for bemandingen, for det betyder, at vi kan tilbyde en god service, fordi vores ventetider til at få en tid i borgerservice til MitID højst er på et par dage, fortæller Jan Mortensen.

Sagen er nemlig, at hver ekspedition i gennemsnit tager 20-30 minutter, enkelte endda op til en time, fordi processen med gen-validering og medfølgende forklaringer om forskellen mellem NemID og MitID er enormt tidskrævende.

Kommunalbladet bringer i marts-nummeret en længere artikel fra Borgerservice i Esbjerg, hvor vi ser nærmere på den store opgave.