Stress kan i værste fald føre til depression og hjertekarsygdomme, fortæller arbejdsmiljøkonsulent i HK Henriette Bjerg Mahrt. Foto: Simon Klein-Knudsen.

Hvis du ikke selv har haft stress, så kender du garanteret nogen, der har. For stress er desværre blevet en folkesygdom. HK sætter hårdt ind mod sygdommen og inviterer nu alle tillidsvalgte til en stor konference om den.

Men hvad er det egentlig, der gør så mange syge? Vi har talt med arbejdsmiljøkonsulent i HK Henriette Bjerg Mahrt om, hvad de størst syndere er.

For mange krav og for lidt tid

Generelt er det næsten altid en ubalance, der fører til stress, forklarer Henriette Bjerg Mahrt.

- Når vi ikke har balance i arbejdsmængden, tidspresset, diverse krav og så de ressourcer, vi har til rådighed, så er det, at vi bliver stressede. Vi får svært ved at sove, får hovedpine og bliver anspændte. I værste fald kan stress endda føre til depression og hjertekarsygdomme, fortæller hun.

Alle oplever stressede perioder, hvor det kan være svært at følge med. For eksempel kan butiksansatte og lagermedarbejder opleve et ekstra pres op til jul og Black Friday. Det er ikke i sig selv farligt.

- Problemet opstår, når de stressende perioder bliver lange eller kommer med korte mellemrum - som perler på en snor. Så bliver det farligt.

Forskellige problemer

Der er forskel på, hvad de største syndere er, alt efter om man arbejder i butik, på lager eller på kontor. I butikker er det bl.a. kontakten med kunderne, der kan blive svær, hvis der ikke er tid og ressourcer nok til at betjene dem.

- Så kan man opleve, at kunderne siger grimme ting. 68 pct. af de butiksansatte har oplevet, at kunder har talt nedladende eller grimt til dem. Og godt hver femte oplever det på ugentlig basis, fortæller Henriette Bjerg Mahrt.

De ubehagelige oplevelser bliver en ekstra stressfaktor i en travl hverdag. Kontoransatte, der fx arbejder i callcenter, kan opleve noget lignende, når telefonkøen bliver lang. Kontoransatte oplever derudover ofte stress i forbindelse med uforudsete opgaver.

- Pludselig kommer der måske en stor ordre ind, og så kan tempoet blive meget højt.

Også på lagrene er travlhed en stor faktor. Især efter at corona har ført til, at vi handler mere online. Samtidigt er de tekniske krav til de ansatte blevet højere.

- Der er kommet mange teknologiske løsninger, som sparer de ansatte for hårdt fysisk arbejde. Det er selvfølgelig godt til at forhindre nedslidning. Men det kræver også noget ekstra af de ansatte. Færre opgaver kan klares på rutinen, fordi det nu i højere grad er komplekse opgaver, der er tilbage, forklarer Henriette Bjerg Mahrt.

Sammen mod stress

Stress skal ikke være et individuelt ansvar, og derfor inviterer HK alle tillidsvalgte til konference om stress, og hvordan vi finder gode, kollektive løsninger. Du kan læse invitationenher.
Du kan bl.a. få faglig viden fra eksperter om konkrete redskaber til at forebygge og håndtere stress. Du får mulighed for at møde andre tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter og spare med dem. Og du kan komme i dialog med arbejdsgivere og politikere om, hvordan vi bedre kan håndtere stress. Tilmeld dig eller læs mere her.
HK har også et gratis online kursus for tillidsvalgte om stress ”Stress - nej tak!” og et stort tema om sygdommen.