Privatansatte HK’ere steg gennemsnitligt 2,1 % i løn fra oktober 2020 til oktober 2021. Det viser HK’s årlige lønstatistik.

Men den gennemsnitlige lønstigning er ikke høj nok til at kunne dække de stigende forbrugerpriser. De steg 3 % i samme periode. Har du fået mindre end det, vil du ikke kunne mærke lønstigningen i din privatøkonomi. Tværtimod! Du vil reelt set få færre penge mellem hænderne.

På trods af corona-situationen tjener virksomhederne mange penge i øjeblikket. Samtidig er ledigheden meget lav. Og netop den kombination giver optimale vilkår for din lønforhandling.

Så er du i tvivl om, hvorvidt eller kan du definitivt svare nej til, at du får nok i løn? I så fald er der en rigtig god grund til at terpe lønforhandlingstricks. 

 

Her får du vores allerbedste råd til lønforhandling fra de seneste år:

 • Bed om en årlig lønsamtale - også selv om du tidligere er gået tomhændet fra en forhandling.

 • Tal åbent om løn med dine kolleger, dit netværk og gamle studiekammerater. Det har du lovens ord for, at du gerne må. Holder du tæt med den, er det kun til din arbejdsgivers fordel.

 • Tjek HK’s lønstatistik på hk.dk/loentjek og brug din lønrapport som udgangspunkt for dit krav. Husk, at du ikke skal levere mirakler. Du skal belønnes for dit daglige arbejde - og som absolut minimum følge inflationen, så din løn ikke bliver mindre værd. Vi har i en årrække vænnet os til, at inflationen var lav, men i 2021 har den taget fart.

 • Undersøg virksomhedens økonomi. Tjek fx CVR-registret for regnskaber og årsrapporter på datacvr.virk.dk. Tal sammen med dine kolleger og få styr på virksomhedens nøgletal; tjener virksomheden penge eller ej? Er der tilbagegang eller gør din arbejdsplads som en af de efterhånden få stadig brug af lønkompensations- eller arbejdsfordelingsordningen under corona, så er tidspunktet selvfølgelig ikke det rette. Er økonomien status quo eller ligefrem i fremgang, så skal du ikke holde dig tilbage - tværtimod.

FAKTA

VIL DU HAVE NØRDEDE REDSKABER?

CO-industri – et forhandlingsfællesskab, som HK Privat er en del af – har udviklet en række redskaber til forhandlere. Her er to af dem, men du kan finde mange flere på deres CO-industris hjemmeside.

FÅ STYR PÅ ARGUMENTERNE

Sæt dig ind i timeproduktivitet, overskudsgrad, beskæftigelse og inflation. CO-industri har lavet et notat på fire sider om det. Se notatet.

LÆR AT KNÆKKE ET REGNSKAB

Se videoen, som CO-industri har lavet til tillidsrepræsentanter. Den hjælper dig med at finde de mest centrale nøgletal i din virksomheds regnskab. Se videoen.
Vis mere
 • Sæt et ambitiøst, men realistisk bud. Hav en smertegrænse in mente. Tænk mere ferie, flekstid, uddannelse, karrieremuligheder og andre goder som substitutter for løn og regn ud, hvad du så skal have, hvis ikke du kan få mere i løn. Er din chef typen, der tilbyder en ubetydelig lønstigning, så lav dine regnestykker på forhånd og gør et svar parat. Fx ”Nej, jeg har kigget på tallene, skal jeg hente lønstatistikken nu, eller skal vi tage et møde på mandag?”.

 • Øv dig på et par gode argumenter - ikke flere - for, hvorfor din indsats og værdi på arbejdspladsen er mere værd. Hvilke opgaver har du påtaget dig? Har du mange års erfaring, så slå på den. Er du nyuddannet, så argumenter med din viden om nye teknikker og programmer.

 • Gør dig klart, at rollefordelingen er chef og ansat - I er ikke kolleger. Det er din ret at stille krav. Og din chefs bekymringer over økonomien hører ikke til ved din lønforhandling.

 • Hav modet til at stille det høje lønkrav. Stil det tydeligt og lad så sætningen stå. Punktum. Ti stille! Og vær så tålmodig - også selv om tavsheden gør dig utilpas og ubehageligt til mode. Rigtig mange begynder nemlig at tale, og så får de forhandlet sig selv ned.

 • Hold fast. Det første nej, der kommer, er ofte ikke et svar. Det er en reaktion. Og derfor er du jo ikke færdig med at forhandle. Fremfør dine to argumenter. Og lad så forhandlingen køre i ring - hvis det er det, der skal til.

 • Får du afslag, så spørg, hvad der skal til. Hvad er det for opgaver, du skal påtage dig. Og hvornår I følger op på det.

 • Brug hæmningsløst din tillidsrepræsentant og lokale HK-afdeling!

Kilder: 
Forhandlingseksperterne Solveig Schmidt og Malene Rix, HK Privats faglige chef Kim Jung Olsen, faglig sekretær i HK Privat Charlotte Meyer, HK Privats formand Simon Tøgern og tidligere næstformand i HK Privat Anja C. Jensen.

FÅ FLERE AF HK’S FORHANDLINGSTIPS

Du kan altid øve dig på at forhandle løn kurset