Mand tager sig til hovedet

Selvom chefen er urimelig, er det stadig en god idé at tænke sig om, før man siger det videre. Arkivfoto: Colourbox.com

Vi kender nok alle følelsen af at være frustreret over en chef eller kollega og have brug for at få afløb. Måske har det været en dårlig dag på arbejdet. Måske er der problemer med samarbejdet på arbejdspladsen. Måske stiller chefen urimelige krav.

Men hvad må du egentligt sige om din arbejdsplads til andre?

- Du har faktisk pligt til at være loyal over for din arbejdsgiver, og du skal gå ud fra, at alt hvad du siger og gør, som kan udsætte din arbejdsgiver for en risiko for tab eller på anden måde gøre skade, er et brud på det, der kaldes loyalitetspligten, forklarer Søren Boelt Tyndeskov, der er faglig sekretær i HK Handel.

Du skal fx ikke gå ud at opfordre dine venner og bekendte til at boykotte din arbejdsplads, fordi du har set dig sur på den
-  Søren Boelt Tyndeskov, faglig sekretær

Han understreger dog, at der er ytringsfrihed, og derfor har man i princippet ret til at sige, hvad man vil:

- Man skal bare være indstillet på, at hvis man bryder loyalitetspligten, kan det have konsekvenser for ens arbejdsforhold. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvad man går og siger om sin arbejdsplads, hverken i sin fritid eller når man er på arbejde.

Et typisk eksempel er medarbejdere, der i vrede udstiller deres arbejdsplads i et offentligt forum, fx på de sociale medier.

- Du skal fx ikke gå ud at opfordre dine venner og bekendte til at boykotte din arbejdsplads, fordi du har set dig sur på den. Det er også en dårlig idé at komme med personlige angreb på navngivne personer, også selvom det foregår i lukkede fora på internettet. Det er derimod helt i orden at brokke dig over din chef ved spisebordet - så længe det bliver i et lukket forum, siger Søren Boelt Tyndeskov.

Typisk vil et brud føre til en skriftlig advarsel eller mundtlig påtale, hvis en medarbejder taler over sig. I HK Handel er der heldigvis ikke set grelle eksempler på medlemmer, der er kommet i klemme, fordi de har brudt loyalitetspligten.

- Selvom vi ikke har haft alvorlige sager, vil vi til hver en tid opfordre til, at man tænker sig om, før man udtaler sig negativt om sin arbejdsplads. Selvfølgelig vil der altid være snak over aftensmaden, men har man set sig sur på sit arbejde, så få løst problemerne, der hvor de er. Og har man brug for hjælp, kan man altid gå til en tillidsvalgt. Der er også det menneskelige aspekt i det, hvor man bør spørge sig selv, om man virkelig har lyst til at gå på arbejde et sted, hvor man taler grimt om hinanden, og om man vil være med til at styrke den kultur, siger Søren Boelt Tyndeskov.

Hent hjælp

Er der problemer med arbejdsmiljøet på din arbejdsplads, så tag en snak med din arbejdsmiljørepræsentant om, hvordan problemerne kan løses. Måske er du ikke den eneste, der har udfordringer med arbejdsmiljøet.

Er du utilfreds med din løn eller ansættelsesforhold, så tag en snak med din chef eller din tillidsrepræsentant. Du kan også hive fat i din lokale HK-afdeling for hjælp på tlf. 70 11 45 45.

Hvad er loyalitetspligten?

Loyalitetspligten går ud på, at du som medarbejder, ikke må opføre dig illoyalt over for din arbejdsplads. Det betyder, at du ikke må udføre handlinger, der både direkte og indirekte kan skade virksomheden.
Loyalitetspligten må ikke forveksles med tavshedspligten. Tavshedspligten dækker over de forretningshemmeligheder, der er på en arbejdsplads. Det kan f.eks. være kontrakter, kommende aftaler eller personfølsomme oplysninger, som ikke må komme konkurrenter og andre for øre. Brud på tavshedspligten kan få alvorlige konsekvenser for ens ansættelsesforhold og i værste fald føre til fyring og bortvisning.