Den 8. marts er kvindernes internationale kampdag. Og der er stadig masser at kæmpe for. MeToo-bevægelsen har skabt fokus på, hvordan kvinder bliver behandlet, og hvordan vi taler og agerer rundt om på arbejdspladserne. Det er en vigtig debat og godt for kvinders arbejdsmiljø. Men ligestilling handler i høj grad også om økonomi.

Kvinder får lavere løn

Vi kæmper fortsat for ligeløn for kvinder og mænd, men traditionelt har kvinder fået noget mindre i løn for samme job som mænd. Ligelønsloven siger, at arbejdsgivere har pligt til at betale mænd og kvinder lige løn for samme arbejde eller arbejde af samme værdi, og alligevel findes der arbejdspladser, hvor medarbejderne taler om mandeløn og dameløn, og det er ikke i orden. Faktisk står det så skidt til, at kvinder burde holde fri fra ultimo november og resten af året, for det er den tid, de arbejder gratis i forhold til deres mandlige kollegaer.

 

Kvinder får dårligere aftaler i banken

Kvinder betaler mere i renter end mænd - uanset om det drejer sig om lån til en bil, en bolig eller forbrug. Det viser tal fra banksammenligningsportalen Mybanker, der mener, at det kan skyldes kvinders manglende interesse i økonomi og manglende lyst til at udfordre bankens pris på lånet.

 

Kvinder får lavere afkast

Hvis man virkelig vil have en chance for at rykke sin økonomi, sker det ikke ved, at man kun køber pasta, når der er tilbud. Så skal man investere, og traditionelt set har kvinder været langt mere tilbageholdende med det. Nye tal fra VP Securities (tidligere Værdipapircentralen) viser dog, at næsten lige så mange kvinder som mænd ejer aktier – men bare for langt færre penge end mænd, og derfor får de mindre ud af det.

 

Jesper Thorup
Jesper Thorup, fællesformand for HK Østjylland

Stor opmærksomhed på finansiel ligestilling

- Vi kører selvfølgelig sager, hvor kvinder får lavere løn end mænd i samme job, og politisk arbejder vi for, at der kommer de bedst mulige kønsopdelte lønstatistikker, så vi har et rigtig godt fundament for vores arbejde for ligestilling, fortæller Jesper Thorup, fællesformand i HK Østjylland og fortsætter:

- Vi sætter fokus på finansiel ligestilling på kvindernes internationale kampdag 8. marts, og der håber vi, at rigtig mange medlemmer vil deltage, når radiovært Maria Jencel og medejer af Female Invest, Anna Hartvigsen, tager emnet til debat. Og så får deltagerne også en e-bog om investering og seks måneders gratis medlemskab af Female Invest, så de kan komme godt i gang.

 

Tv. Anna Hartvigsen, medejer af Female Invest og th. Maria Jencel, radiovært.

TILMELD DIG ARRANGEMENTET HER