Det var i strid med forvaltningsloven, at Esbjerg Kommune under corona-pandemien oplyste borgere om, at de ikke kunne få en bisidder med til virtuelle møder med Jobcentrets rehabiliteringsteam.

Det har Ankestyrelsen nu slået fast i tilsynsudtalelse og en sag som Jyske Vestkysten har fulgt tæt.

I alt drejer det sig om 130 sager om blandt andet førtidspension, ressourceforløb og flexjob, som Esbjerg nu har måtte gennemgå.

17 sager skal genoptages

De 130 sager, hvor møder er holdt uden bisidder, handler om i alt 59 borgere, hvor 35 af dem dog fik medhold i deres ansøgning under disse møder. 

I de sager, hvor en borger ikke har været tilfreds med sagens udfald, har borgeren nu fået tilbudt et nyt møde.

Tilbage står, at 17 sager skal genoptages.

Frit valg og gensidig aftale var ikke nok

Den forvaltningsmæssige del af sagen handler om, at kommunerne under corona-pandemien kunne vælge, om møder i rehabiliteringsteamet skulle ske fysisk eller som virtuelle møder.

Esbjerg Kommune forsvarede sig dengang med, at borgerne havde et valg - de kunne enten vente med at gennemføre deres møde, indtil der igen blev adgang for bisiddere, eller acceptere tingenes tilstand og få deres sager kørt igennem systemet alligevel ved helt eller delvist virtuelle møder. Men altså møder uden bisiddere.

Endelig kunne de borgere, der efterfølgende fortrød deres fravalg af bisidder, få udfaldet af mødet annulleret og sagen behandlet igen ved et nyt møde, når jobcentrene igen åbnede for fysiske møder.

Men selv om jobcentret gav borgerne frit valg, var det ikke lovligt, sagde Ankestyrelsen, der blandt andet fandt det betænkeligt at borgernes retssikkerhedskrav blev fraveget - også selv om det skete efter gensidig aftale.