Et debatindlæg i A4 skrevet af HK Ungdom-formand Michelle Pedersen (billedet) og Frit Forums landsformand Jakob Schrøder om akademikere i HK-job har skabt heftig debat på HK Stats facebookside.
”Det var meningen, at vi skulle have et videnssamfund, hvor de mange højtuddannede skulle føre Danmark ind i en ny tidsalder – ikke en tidsalder, hvor akademikere stjæler HK’ernes job.”
Sådan lyder budskabet fra formanden for HK Ungdom, statsansatte Michelle Pedersen, og landsformanden for den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum, Jakob Schrøder.
De to gør i et debatindlæg i netmediet A4Overenskomst op med tendensen til, at stadigt flere får en akademisk uddannelse. Mange akademisk uddannede laver ikke akademisk arbejde, konstaterer de.
’Akademisk administrativt arbejde’
”I 2020 kunne Dansk Erhverv berette om, at 10 til 35 procent af kandidaterne fra de forskellige universiteter fra 2015-2017 havde ikke-akademisk arbejde. Det vil sige, at akademikere tager en universitetsuddannelse for derefter at tage et administrativt job. Akademisk administrativt arbejde kalder de det,“ skriver de to ungdomsformænd.
”Vi ser også,“ fortsætter de, “at flere arbejdsgivere er begyndt at slå traditionelle HK-stillinger op med opgaver, som altid er blevet løst af en HK’er, men ønsker jobbene besat af akademikere. Det giver ingen mening, at udviklingen er sådan, når den kontoruddannede oftest er mere kvalificeret til lige det job end akademikeren.“
Likes i stride strømme
Da redaktionen postede disse synspunkter på HK Stats facebookside, reagerede følgerne med massiv interesse i form af likes, klik, delinger og kommentarer.
Studiekoordinator Pernille Wagner knyttede an til pointen om, at kontoruddannede ofte er mere kvalificerede end en akademiker:
”Og så skal vi HK’ere oplære AC’erne til det, vi er superdygtige til, hvorefter de ret hurtigt træder ud af driftsdelen (for den er ikke så attraktiv) og bliver konsulenter/projektledere etc. Det er jo ikke, fordi vi ikke skal have både HK’ere OG AC’ere på arbejdspladserne, for vi kan lære af hinanden. Brug akademikerne til det, de er uddannet til, og lad os, der har en administrativ uddannelse, lave det, vi er uddannet til,” opfordrer hun.
Personalekonsulent Hanne Jeanette Reichgruber erklærer sig ”Helt enig, og når der så er gået lidt tid, så vupti er stillingsindholdet pludseligt blevet til akademiske opgaver, og medarbejderen skal så ansættes på AC-vilkår. Og så forsvandt sørme en HK-stilling mere,” konstaterer hun.
Digitalisering og specialisering er hovedårsagen
Claus Beck Schmidt, miljømedarbejder, afviser Pernille Wagners analyse. "Fortællingen om, at AC stjæler HK jobs, har kørt i mange år, men det er jo ikke det, som det handler om. Digitalisering, specialisering og mere kontrol (typisk regler og økonomi) er hovedårsagen til, at der er kommet flere akademikere," mener denne debattør.
Pernille Wagner tager til genmæle. Hun har gennem over 25 år været ansat på en stor arbejdsplads med mange i administrationen. Og her er der ”i hvert fald ansat ret så mange AC’ere i helt almindelige administrative arbejdsopgaver.“
”Og ja, der er kommet mere digitalisering, specialisering og kontrol, og det mener jeg, man sagtens kan bruge HK’ere til – vi har trods alt en 3-årig uddannelse, og mange af os har både efteruddannelse i projektledelse, jura for ikke-akademikere, akademiuddannelse som fremtidens nøglemedarbejder (…), og flere af os er professionsbachelor i offentlig administration. Så behøver man vel ikke at ansætte en cand.mag. i fransk,” skriver hun.
AC’er vil gerne være fri for administration
”Der er sgu da en grund til, at HK’ere har en flerårig uddannelse!”
Sådan skriver fuldmægtig Laila Christensen, som selv er akademiker.
“Jeg er helt enig i at HK’ere ofte er langt bedre til den administrative del end AC’ere. Som akademiker havde jeg heller ikke – den gang jeg tog uddannelsen – forestillet mig, hvor stor en del af mit arbejdsliv, der ville gå med administrativt arbejde. Og administration er jeg aldrig blevet udlært i,” konstaterer Laila Christensen.
Hun afviser, at akademikere stjæler HK-job.
”... vi har ikke noget valg og bestemmer jo ikke, hvordan jobbene er skruet sammen. De fleste AC’ere ville nok gerne være fri for at bruge så meget tid på administration. Så mon ikke AC’ere og HK’ere faktisk er ret enige i, at begge grupper gerne ville lave det, vi er uddannet til i stedet for at skulle gøre det, vi IKKE er uddannet til og formentlig heller ikke er så gode til,” spørger hun.
Djøf-leder: Nej, vi stjæler ikke job
Også formanden for de offentligt ansatte djøf’ere, Sara Vergo, giver sit besyv med. Alle udfylder en rolle og har forskellige funktioner. Der er naturligvis også brug for andre end akademikere på arbejdspladserne, slår hun fast. Sara Vergo kalder det forkert at beskylde akademikerne for at stjæle HK’ernes job.
"Digitaliseringen ændrer jobindholdet for mange, og det giver behov for nye kompetencer på arbejdspladserne. Når en arbejdsgiver slår en stilling op, vurderer de naturligvis, hvilken kompetenceprofil de ønsker – og i den forbindelse også hvilken løn det indebærer. Arbejdsgiverne er jo ikke dumme. De betaler ikke mere for arbejdskraften end nødvendigt," argumenterer formanden for Djøf Offentlig,
HK’erne flytter administrationen fremad
Det argument køber Rita Bundgaard, formand for HK Stat, ikke. Hun skriver. ”Digitaliseringen har ændret og ændrer fortsat jobindholdet for de fleste. Men digitalisering er ikke en akademisk disciplin! Det er da HK’ere, der i praksis har flyttet den statslige administration fra skrivemaskiner uden og med strøm over pc’ere til kontorrobotter‚” skriver Rita Bundgaard.
Hun mener ikke, at opgaverne på statens arbejdspladser har ændret sig i en grad, der berettiger til den eksplosive stigning i andelen af akademikere på de statslige arbejdspladser de seneste 10-15 år.
”Tværtimod viser erfaringer fra mange områder, at der i den grad er brug for flere administrative medarbejdere til at frigøre andre personalegrupper, med andre uddannelsesbaggrunde, til deres kernefaglighed. Bare spørg dommerne om, hvad de mener om at klare administrationen i retterne. Spørg forskere og andre akademikere på universiteterne om, hvem de synes burde klare administrationen. Spørg læger om, hvad de mener om mindre bemanding med lægesekretærer. Her og alle andre steder giver det mening at lade dem med den rette faglighed løse de rette opgaver,” lyder det fra HK Stat-formanden.
”Hulens effektive HK’ere”
Journalist Dorte Toft fortæller – anekdotisk, forklarer hun – at hun har arbejdet sammen med nogle hulens effektive HK'er, men også med akademikere, der ikke fik få job på det område, de var uddannede til.
”Og generelt vil jeg sige, at hellere arbejde sammen med én, der ikke er frustreret over at være endt på forkert hylde, én som ikke forsøger at "akademisere" sin del af arbejdet. Og hvis vi går helt op til top topniveau, altså til servicering (og en vis styring) af ledelsen, så var min oplevelse fra et par virksomheder, at den HK-uddannede var langt mere rette person, rette sted, rette tid, rette fornemmelse af nødvendighed, rette fremsyn end den akademiske direktionssekretær.”
Læs hele debatten - og deltag gerne selv - på HK Stats facebookside