- Jeg har en naturlig interesse for teknologi og digitalisering. Det er den vej, kommunerne går, så jeg synes, det har været rigtigt givende at være med på både Fremtidens HK’er og Grundlæggende teknologiforståelse, fortæller Aida Salcinovic, der er uddannet socialformidler og er faglig ressourceperson i Tønder Kommune.

Fremtidens HK’er har, inden coronaen lukkede verden ned, kørt som fysiske kurser med stor succes. Kurserne tilbyder HK Kommunals medlemmer gratis undervisning i digitale løsninger på det kommunale arbejdsmarked og et indblik i arbejdet med Robotic Process Automation (RPA), chatbots, machine learning og kunstig intelligens.

Modsat tidligere foregår samtlige undervisningsforløb nu online. Du kan altså blive teknologiekspert fra hjemmekontoret og tage det digitale kursus lige præcis, når det passer dig. Det er noget, der har været værdifuldt for Aida Salcinovic.

AFGØRENDE MED FLEKSIBILITET

- Det har faktisk været afgørende for mig,at jeg har haft mulighed for at tage kurserne i weekenden. På mit arbejde har jeg alt for travlt, og det ville ikke på nuværende tidspunkt være muligt at tage flere dage ud for at få undervisning og kørefrem og tilbage. På den her måde har de tværet super godt, at jeg har kunne tage kurset i weekenden, sætte det på pause, gå lidt til og fra og få det til at passe ind i familielivet, forklarer Aida Salcinovic.

Hun synes heller ikke, at det har været trættende at tage undervisningen online, fordi den er tilpasset med små, korte videoer og øvelser.

- Altså det er ingen hemmelighed, at det tager lidt tid. Men det er måske et kvarter, du skal lytte til en video ad gangen. Det hele bliver forklaret rigtig godt, så jeg synes, det var helt kanon. Aida Salcinovic understreger dog, at man skal have en vis interesse for teknologi eller i hvert fald være motiveret for at lære det.

- Jeg har forsøgt at skubbe lidt til nogle af mine kolleger for at få dem til at tage kurset, men det er meget delt – nogle er meget interesserede, og nogle har ikke lyst, forklarer hun.

MASSIVT BEHOV FOR OMSTILLING

I HK Kommunal har man valgt at udbyde kurset digitalt for at gøre det endnu mere tilgængeligt for endnu flere medlemmer.

- Vi kan se, at der er et massivt behov for medarbejdere, der kan omstille sig og tænke i teknologiske løsninger på arbejdspladserne. Og med Fremtidens HK’er har medlemmerne en unik mulighed for at dygtiggøre sig inden for feltet, så de kan byde sig til i den digitale udvikling, siger Lene Roed, formand for HK Kommunal:

- Derfor er det en enestående chance for medlemmerne til at få et fagligt fundament, de kan bruge til at stå imod med på det konstant skiftende arbejdsmarked, siger Lene Roed.

Netop det skiftende arbejdsmarked har været en motivationsfaktor for Aida Salcinovic.

- Jeg kan jo se, hvilken vej det går. Og især i forbindelse med overgangen til KY (kommunernes nye ydelsessystem, red.) har Fremtidens HK’er hjulpet mig til at forstå opsætningen og begreberne. Jeg har også fået øjnene op for arbejdsgange, der kan automatiseres. Der er mange arbejdsgange, der kan gøres smartere, hvis man implementerer en robot.

NYE OPGAVER OG MERE ANSVAR

Efter Aida Salcinovic har gennemført både Fremtidens HK’er og Grundlæggende teknologiforståelse er hun blevet så velbevandret i teknologiens verden, at hun både er blevet systemadministrator på KY og faglig ressourceperson i sin afdeling. Og med de nye udfordringer befinder hun sig rigtig godt, lige præcis hvor hun er.

- Jeg er tillidsrepræsentant, socialformidler og faglig ressourceperson. Jeg skal ikke flytte afdeling eller have nyt job. Jeg har det rigtig godt, hvor jeg er. Men ikke desto mindre har kurset givet mig nogle redskaber, så jeg er blevet dygtigere og kan favne alt det digitale, vi møder i fremtiden, lyder det fra Aida Salcinovic:

- Det hele giver pludselig bedre mening, og jeg har fået en bedre forståelse for, hvordan systemerne arbejder sammen bagved. Jeg føler mig rigtig godt klædt på til at varetage de opgaver, der kommer i fremtiden. Det er rigtig dejligt at kunne være med i snakken i digitaliseringsafdelingen, at vide, hvad de taler om og rent faktisk være i stand til at byde ind med noget. Det er lidt fedt.