Ung kvinde med korslagte arme i kontormiljø

Gennemsnitsalderen for en tillidsrepræsentant i HK Privat er 50 år, så Martine trækker gennemsnittet godt ned. Foto: Jeppe Carlsen

Hvor f….. bliver maden af? Har du også prøvet at bestille mad online og blive utålmodig, fordi den ikke kommer inden for det forventede tidsrum? Griber du telefonen og knurrer om kap med din mave, så er det måske Martine Klitgaard Faber, som du får fat i, hvis du har bestilt din mad gennem onlineplatformen Just Eat, som har dansk hovedsæde i København.

Hun er ansat i Just Eats kundeserviceafdeling, og så er hun med sine 21 år den næstyngste tillidsrepræsentant i HK Privat. - Kollegerne har givet mig kælenavnet ”Kontorets Mama”, fordi jeg er den type, der er optaget af, at de mennesker, der er omkring mig, har det godt, siger Martine Klitgaard Faber med et glimt bag brillerne.

Blev opfordret til at stille op til tillidsrepræsentant

Da Martine blev ansat hos Just Eat i foråret 2021, stod der ikke fagforening på listen over ”musthaves”. Hun havde brug for en fast indtægt til at betale værelset på Nørrebro, og hun var helt sikker på, at hun skulle i gang med at læse bioteknologi efter sommerferien.

Men kollegerne, sammenholdet og stemningen generelt fik hende til at udskyde studiestarten.

- Vi er en ung arbejdsplads. Kollegerne i kundeservice er mellem 18 og 26 år, og der er mange studerende. Så er det vel meget naturligt, at tillidsrepræsentanten også er ung, mener Martine.

- Jeg synes, vi har et godt sammenhold. Vi er skidegode til at gå ud og få en øl sammen efter arbejdstid. Vi laver små quizzer eller sætter noget sjov musik fra vores barndom på, så vi kan være fjogede sammen, tilføjer Martine.

Efter et halvt års ansættelse i Just Eat søgte Martine en stilling som driftsleder. Hun fik ikke jobbet, men hendes leder opfordrede hende til at stille op til tillidsrepræsentantposten, som netop var blevet ledig.

- Det satte nogle tanker i gang, og jeg kunne godt se fornuften i, at man har en fagforening i ryggen. Og jeg kan godt lide at have ansvar og finde løsninger, når der er problemer, siger Martine Klitgaard Faber.

Hun kunne også godt have brugt en fagforening i et af sine tidligere job, hvor hun hverken havde en ansættelseskontrakt eller fik lønsedler. Men fik bare lønnen udbetalt i hånden.

Martine meldte sig ind i HK, stillede op og blev valgt til tillidsrepræsentant uden modkandidater. For at sikre hendes synlighed på arbejdspladsen fik HK Service Hovedstaden, hvor hun og hendes kolleger hører til, trykt nogle plakater med hende som blikfang til at hænge op på arbejdspladsen og nogle postkort, ligeledes med hendes kontrafej på, som hun kunne dele ud til kollegerne.

- Selvfølgelig har jeg mødt skepsis, når jeg var rundt og fortælle om HK, men heldigvis har jeg også mødt masser af interesse, og p.t. har 17 kolleger meldt sig ind i HK. Når vi er oppe på 20 indmeldelser, skal vi have kage, siger Martine med et forventningsfuldt smil.

”Jeg brækker mig, hvis du siger mit navn en gang til”

Udover at være en ung arbejdsplads, er kundeserviceafdelingen også epicenter for verbale øretæver.

- Som ansat i kundeserviceafdelingen har man sagt ja til at tage de hårde opkald. Folk ringer jo ikke ind for at sige tak for god mad. De ringer, fordi der er noget galt. Men man skal også kende sine egne grænser. Hvis man kan høre, at det ikke fører nogen steder hen, så er det i orden at bede kunden om at sende en klage i stedet for og så lægge på, siger Martine Klitgaard Faber.

Og det er ikke småting, Martine og hendes kolleger må lægge ører til. Selv er hun er blevet kaldt luder og meget andet fra nederste hylde i det danske sprog. En kunde råbte i telefonen, at han brækkede sig, hvis hun sagde hans navn en gang til. En særlig vred kunde mente, at hun brugte arbejdstiden på at sutte på en bestemt legemsdel på kollegerne i stedet for at passe sit arbejde …

- Der kan være dage, hvor det påvirker en mere, men vi er gode til at sparre med hinanden, hvis en har haft et særligt slemt opkald, siger Martine.

Håber på en lokalaftale

Selv om Martines kolleger mest er vant til, at det er dem, der lægger ører til brok, råb og beklagelser, så kan de også murre lidt selv.

Gennem de senere måneder er der spiret en generel utilfredshed med vagtplanerne frem. Både i forhold til, hvor meget man skal arbejde i ydertimerne og i weekenderne, og i forhold til hvor meget indflydelse den enkelte har på sin vagtplan.

- Vi er vant til skiftende arbejdstider, men jeg tror, at det vil give lidt mere tilfredshed, hvis det gav et tillæg, når man arbejder på ubekvemme tidspunkter, siger Martine Klitgaard Faber.

Derfor har hun fået et møde i kalenderen, hvor hun skal mødes med ledelsen og præsentere dem for ønsket om at indgå en lokalaftale for tillæg for arbejde på ubekvemme tidspunkter.

- Det bliver mit første møde med ledelsen, fordi vi alle har været hjemsendt på grund af corona. Jeg er selvfølgelig spændt på, om jeg bliver taget seriøst som den her 21-årige. Men det skal nok gå! Jeg har heldigvis nogle gutter til at hjælpe mig, siger hun med henvisning til HK Service Hovedstaden, som har hjulpet hende med små og store spørgsmål til tillidshvervet.

- Og så har jeg alle mine gode kolleger. Lige før jul var jeg rundt og dele julekort og godteposer ud til kollegerne. Det var nice at se folk smile og være glade, siger Martine aka Kontorets Mama.

 

Om Tillidsrepræsentanten

Kollegerne og HK's ansigt udadtil


Tillidsrepræsentanter spiller en afgørende rolle for at sikre kollegerne gode løn- og ansættelsesvilkår gennem overenskomster og lokalaftaler og for at påvirke vilkårene for kolleger og virksomhed i en positiv retning.

Men en tillidsrepræsentant kan og skal ikke stå alene. Uden kollegernes opbakning bliver der ingen gode aftaler.

Tillidsrepræsentanten har indflydelse på mange forhold i virksomheden, og opgaverne kan blandt andet være:
  • Først og fremmest at repræsentere kollegerne
  • Sikre, at overenskomst og aftaler overholdes
  • Deltage i møder med ledelsen
  • Forhandle løn, lokalaftaler og personale- og virksomhedspolitikker
  • Samarbejde med ledelsen om udvikling af virksomheden
  • Samarbejde med arbejdsmiljørepræsentanter

Posten som tillidsrepræsentant giver masser af muligheder for personlig og faglig udvikling. Hvis du overvejer eller bliver opfordret af dine kolleger til at stille op til tillidsrepræsentant, så kan du være sikker på, at HK Privat klæder dig godt på til opgaven. Du vil aldrig stå alene. Du får en fast kontaktperson i din afdeling, som du kan sparre med og hente råd og vejledning hos, og vi tilbyder dig en god tillidsrepræsentantuddannelse.

Kilde: Kim Jung Olsen, faglig chef i HK Privat 
Vis mindre