Ukrainske flygtninge skal ud på arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt. Det mener både regeringen, der har rygdækning fra et bredt politisk flertal, kommunerne og arbejdsmarkedets parter.

De har alle netop givet hinanden håndslag på at indgå i et partnerskab, der betyder, at ukrainerne ikke, som det normalt er praksis for flygtninge, skal sidde i flygtningelejre eller andre steder i lang tid. Flygtningene skal ifølge parterne derimod hurtigst muligt integreres på arbejdsmarkedet.

En særlov, der forventes at blive vedtaget den 16. marts, vil give de ukrainske flygtninge en sådan helt nyskabende mulighed for at få arbejdstilladelse fra den dag, de ankommer til Danmark.

Fokus på en aktiv arbejdsmarkedspolitik

I øjeblikket har omkring 600 ukrainere søgt asyl i Danmark, men regeringen forventer på sigt at modtage op imod 20.000 ukrainske krigsflygtninge. Med aftalen om at give ukrainerne mulighed for hurtigt at finde fodfæste på arbejdsmarkedet bliver der i den grad brug for en aktiv arbejdsmarkedspolitik.

Medarbejderne på landets jobcentre står derfor foran en solid opgave med at screene de mange flygtninge med henblik på efterfølgende at få matchet dem med virksomhedernes behov for arbejdskraft.

Pengene skal følge opgaven

I HK Kommunal forventer formand, Lene Roed, at politikerne vil afsætte de nødvendige ressourcer til opgaven.

- Jeg synes, det situationen taget i betragtning er helt rigtigt at give flygtningene de bedste forudsætninger for, at de kan skabe sig en god tilværelse her i landet blandt ved hurtigt at give dem fodfæste på arbejdsmarkedet. Men det er klart, at vores dygtige medarbejdere i beskæftigelsesindsatsen ikke kan løfte den massive opgave med de nuværende ressourcer, siger Lene Roed.

Hun peger på, at medarbejderne i forvejen er konfronteret med udsigten til den milliardbesparelse, der skal finansiere Arne-pensionen.

- Det hænger simpelthen ikke sammen, hvis jobcentrene derudover skal tage sig af titusindvis af ukrainere, uden der følger penge med. Jeg ser frem til, at kommunerne får den nødvendige saltvandsindsprøjtning, der skal til for at kunne løse opgaven, siger Lene Roed.

Artiklen er opdateret 09. marts 2022