8. marts 2022, HK Hovedstaden

101 yngre, modne og moderne kvinder deltog i den traditionsrige 8. marts i HK Hovedstaden.

- Det er stadig kvinderne, der har det sværest i langt de fleste tilfælde. Flere kvinder end mænd undertrykkes, flere kvinder tjener mindre end mænd, flere kvinder fravælges end mænd, færre kvinder tager de store karriereskift som mænd…og jeg kunne blive ved.

Sådan åbnede TV-værten Camilla Ottesen HK Hovedstadens arrangement 8. marts.

- Derfor er det så vigtigt, at vi netop på kvindernes internationale kampdag står sammen og snakker om det, hjælper og inspirerer hinanden. Og det er netop det, vi skal i aften. Vi skal møde nogle kvinder, som selv har taget det helt store karrierespring, fra de faste trygge rammer, med fast løn og gode fremtidsmuligheder, lovede Camilla Ottesen den fyldte mødesal i fagforeningshuset på Svens Aukens Plads. 

8. marts 2022, HK Hovedstaden

- Færre kvinder end mænd tager de store karriereskift, sagde aftenens vært Camilla Ottesen.

Camilla Berg tog for mere end en håndfuld år siden springet fra at være i ledende HR-positioner i flere forskellige danske firmaer til i dag at være praktiserende psykolog med særligt fokus på arbejdsrelaterede temaer som stress og samarbejdsproblemer.

I sit oplæg til forsamlingen tog Camilla Berg udgangspunkt i den situation, at du som ansat vil væk fra et job, fordi du måske ikke trives, fordi du ikke kan få vagterne til at stemme overens med dit privatliv, eller fordi du bliver stresset af at gå på job.

- Men ”væk fra”-ønsket er ikke nok. Det giver ofte, hvad jeg kalder ”døde mål,” forklarede Camilla Berg.

Med døde mål refererede hun til mål, som ”du rent faktisk klarer bedst, hvis du er død.”

- Men du siger ikke, hvor du vil hen, påpegede erhvervspsykologen og opfordrede til i stedet at bruge drømmen om et karriereskift til at rette opmærksomheden mod, hvor den nye fremtid ligger.

- Hvis du vil videre, hvor vil du så starte i dag?, lød Camilla Bergs retoriske spørgsmål til forsamlingen.

8. marts 2022, HK Hovedstaden

- Jeg var ikke glad, lød forklaringen fra Sara Müllertz på, at hun sprang fra fast job til iværksætteri.

To markante karrierespring
To andre kvinder med markante skift i deres respektive arbejdsliv fortalte derefter om deres baggrund for at vælge nye retninger.

Sara Müllertz var arkitekt og designer, arbejdede som højere og højere placeret designer i den verden over anerkendte tegnestue Henning Larsen. Hun blev efter 1½ år i firmaet spurgt, om hun ville være partner og takkede "ja".

”Kan du komme til,” havde bemærkningen til dén beslutning været fra en af de mandlige kolleger. Da Sara Müllertz fik tilbuddet om at blive global partner i den ekspanderende tegnestue, takkede hun nej.

- Jeg var ikke glad, jeg sagde op lige før corana, fortalte hun. Sara Müllertz havde ved siden af sit krævende job arbejdet med at producere smykker.

- Mens jeg arbejdede i tegnestuen, så pakkede jeg smykker om natten nede i kælderen, forklarede hun.
 
I dag har Sara Müllertz viet hele sit liv til sit smykkefirma KINRADEN, som hun startede i 2014. Firmaet lægger stor vægt på ansvarlighed for omgivelser og ressourcer og er, hvad Sara Müllertz kalder ”cirkulært smykkedesign.”

8. marts 2022, HK Hovedstaden

Kølig vin blev serveret af HK Hovedstaden til deltagerne i Kvindernes Internationale Kampdag.

Trine Heinemann er sprogforsker og har afleveret sin ph.d. Hun har arbejdet 15-20 år som forsker, siger hun med et slag på tasken. Men i dag er hendes akademiske verden skiftet ud med en læreplads på som maskinmesterstuderende. 

Hun kalder sig selv tværfaglig og med stærke analytiske evner. Nu bliver hun bachelor i teknologiledelse og skibsingeniør.

- Det vigtige for mig har været at følge min drøm, og jeg har valgt denne vej. For jeg kan jo altid vende tilbage til min tidligere karriere, hvis jeg ikke finder mig til rette, hvor jeg er nu, understregede Trine Heinemann til de godt 100 deltagere i HK Hovedstadens 8. marts.

Omstillingsparatheden, viljen til at gå efter og forfølge sine drømme og modet til at springe ud på måske dybt vand uden at kunne nå bunden var i en billedlig forstand på agendaen i hele arrangementet. Og med god grund, skal man tro psykologen Camilla Bergs bemærkning om et yderst dynamisk og omskifteligt arbejdsmarked. Det var sidst på aftenen, kort før lukketid.

- Der er jo ikke nogen af os, der venter på gulduret længere, for 40 års tro tjeneste, konstaterede Camilla Berg.