Bytrafik i København

På cykel, i bil eller bus eller noget helt fjerde. Har du mere end 12 kilometer hver vej til arbejde, har du ret til befordringsfradrag.

Fik humøret et hak opad, da du tjekkede din årsopgørelse, eller lyste tallene deprimerende rødt? Uanset hvad kan du pynte på resultatet, hvis du er en af de cirka 1,1 million danskere, der kan trække transport til arbejde fra i skat.

Men igen i år er det noget, du selv skal sørge for at gøre.

- Selv om du har indtastet fradrag for befordring i din forskudsopgørelse, så er fradraget ikke taget med i årsopgørelsen. Forklaringen er, at mange af os har arbejdet hjemme i løbet af 2021, og derfor vil Skat sikre sig, at vi tæller, hvor mange dage vi rent faktisk har transporteret os til arbejde, siger Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

For at have ret til befordringsfradrag, skal du have mere end 24 kilometers transport hver dag - altså din transport både til og fra arbejde lagt sammen. Det er kun de kilometer, som ligger ud over 24, du kan få befordringsfradrag af. Og det er lige meget, hvordan du har transporteret dig - om det så er i bil (evt. sammen med andre), på cykel, med offentlig transport eller noget helt fjerde.

Kører du mellem 25 og 120 kilometer hver dag, kan du trække 1,90 kr. fra pr. kilometer, og kører du mere end 120 kilometer pr. dag, kan du trække 0,95 kr. fra for de kilometer, der ligger over 120 kilometer. Dog er der en særlig takst for kørsel over 120 kilometer, hvis du bor i en yderkommune og derfor har langt til arbejde. Her er taksten 1,90 kr. pr. kilometer over 120 kilometer.

Når du er logget ind på din årsopgørelse, skal du udfylde, hvor mange dage for hver måned du har taget bilen, cyklen, offentlig transport osv. til arbejde.

Værdien af befordringsfradraget er cirka 26 %. Det vil sige, at har du et befordringsfradrag på fx 1.000 kr., sparer du 260 kr. i skat.

- Selv om man har arbejdet meget hjemme, så kan der godt være en del at hente, hvis man har langt til arbejde, siger Brian Friis Helmer.

Er du tvivl om, hvad du kan få fradrag for, så har Skat udviklet et værktøj, hvor du kan tjekke, hvilke fradrag der kan være relevante for dig, og som måske kan gavne de grønne eller røde tal på din årsopgørelse

Hent Skat’s fradragsvejleder 

Brian Friis Helmer har dog et grundlæggende råd, når du skal tjekke din årsopgørelse.

- De fleste tal i årsopgørelsen bliver indberettet automatisk, men der kan ske fejl. Du bør altid sikre dig, at de er korrekte, siger privatøkonomen.