Det er ikke kun corona, der har fået konspirationstænkere til at fylde internettet med historier om en større sammensværgelse med staten som ond fyrste.

Nu er MitID også blevet en indrullet i den tankegang.

Konspirationen foregår blandt andet Facebook-gruppen ”Fælles front imod MitID”, som pt har næsten 9.000 medlemmer.

I gruppen går kritik og opslag fx på konspiratoriske sammenligninger med et kinesisk socialt pointsystem, hvor borgere får en score baseret på deres adfærd i samfundet.

Covid, banksystem og MitID hænger sammen

Den tidligere popsanger Saszeline knytter i et opslag MitID til covid-19 og en konspirationsteori om, at en elite vil indføre et verdensomspændende kommunistisk diktatur – hvilket understøttes af en to timer lang dokumentar om, hvordan covid-19, vacciner, mundbind og banksystemet er kædet sammen i én stor konspiration.

Frygten er især, at staten med MitID vil stramme grebet om danskernes frihed, bla. med mere overvågning og med påstanden om, at myndigheder eller en bank kan fratage borgerne muligheden for at fungere normalt i samfundet og derved fratage helt basale rettigheder i forhold til bevægelighed og økonomi.

Men nu har ”Tjek Det” - Danmarks førende medie for faktatjek – undersøgt påstandene i gruppen.

Konklusionen er, at langt de fleste påstande er forvrængede eller kun gælder i helt særlige tilfælde.

Tjek det fremhæver tre pointer

Formålet med MitID er helt det samme som det nuværende NemID, men den skal være en mere sikker digital bekræftelse af en borfers identitet, når vedkommende skal bruge for eksempel netbank, sundhed.dk, skat.dk mv.

MitID kan heller ikke bruges til overvågning, da der ikke indsamles data om, hvad borgeren foretager sig i de løsninger, han tilgår med det.

Men myndighederne kan rigtig nok spærre for MitID, men det kræver vægtige grunde, for eksempel at et MitID er blevet hacket. Det samme gælder i øvrigt i det nuværende NemID-system.

Læs hele faktatjekket her hos ”Tjekdet”