Skuespiller William Halken

William Halken er stolt af at spille butiksansat i ny serie.

Selvom William Halken kun har bevæget sig de første centimeter på skuespillerkarrierens lange vej, så ved han godt, at det er sjældent, at danskerne får lov til at følge med i en kassemedarbejders liv i en stor tv-produktion.

Det er ikke desto mindre et af omdrejningspunkterne i DR3’s nyeste satsning ”Ingen vej tilbage”.

Serien handler om bollevennerne Lasse og Nanna, der en dag beslutter sig for at give deres forhold en chance. Forholdet bliver dog hurtigt mere kompliceret, da Nanna kort tid efter finder ud af, at hun er gravid samtidig med, at hun kæmper med skizofreni.

William Halken spiller hovedrollen som den jordbundne Lasse, der til dagligt arbejder i et supermarked. Og gennem ham får seerne et unikt indblik i den hverdag, som butiksansatte lever og arbejder i.

- Jeg elsker, at serien tager karakteren og jobbet alvorligt, og at vi formår at dykke ned i mødet med kunderne og alle de andre hverdagsepisoder, som Lasse og hans kolleger oplever. Det er tiltrængt, for det er ofte en gruppe, som bliver set mere som serviceydere end egentlige mennesker, siger William Halken og tilføjer

- Det interessante ved Lasse og serien er også, at han faktisk hviler i jobbet som butiksmedarbejder. Han ved godt, at det i mange folks øjne ikke er det mest prestigefyldte job i verden, men han er glad for sit arbejde, og drømmer ikke om at komme videre hurtigst muligt.

”Teenagearbejde”

Især andre folks syn på jobbet i supermarkedet fylder meget i Lasses relationer til både sin far og kæresten Nannas familie.

Faren har ikke meget tilovers for sønnens ”teenagearbejde”, og da Nanna i seriens tredje afsnit skal forklare sin mor, hvad Lasse arbejder med, bliver jobbet i supermarkedet forvandlet til ”et arbejde inden for salg”.

- Det er nogle holdninger, som Lasse er meget bevidst om, og det går ham også på, at folk ikke bare kan lade ham være glad for sit arbejde. Men han holder fast i, at han ikke behøver at realisere sig selv og andres forventninger ved at søge et andet arbejde, siger William Halken.

Lasse har i stedet ambitioner om at stige i graderne og blive souschef i butikken, da muligheden byder sig.

- Lasse har nogle klare ambitioner. Det er bare ikke de ambitioner, som familien har på hans vegne, siger William Halken.

Prøvevagt i meny

Selv har William Halken ikke de store erfaringer med vareopfyldning og besværlige kunder. Han har aldrig arbejdet i detailbranchen og har derfor kun bevæget sig rundt mellem varehylderne som kunde.

Derfor besluttede han også ved seriens opstart at tage en prøvevagt i en Meny, så han selv kunne opleve dagligdagen med kunder, kolleger og konflikter.

- Serien handler rigtig meget om Lasse og hans arbejde. Derfor var det også helt vildt vigtigt, at jeg følte mig hjemmevant i butikken og havde en fornemmelse af, hvad jobbet indebærer, siger den 26-årige skuespiller.

Her fulgte William Halken en 18-årig ekspedient og hans kolleger i nogle timer, hvor han også fik mulighed for at spørge ind til jobbet.

Den viden var vigtigt, for alle scenerne blev filmet i et rigtigt supermarked med rigtige kunder i baggrunden.

- Det var en meget speciel oplevelse. I det ene øjeblik skulle jeg spille en meget følelsesladet scene med tårer og panik i øjnene. Og i det næste kunne en kunde komme op til mig og spørge, hvilken gang slikket lå på, fordi hun ikke vidste, at jeg kun spillede butiksmedarbejder, siger han.

En hyldest til det almindelige liv

Gennem ni episoder tager ”Ingen vej tilbage” både fat på temaer som psykisk sygdom, sårbarhed og intimitet. Men i William Halkens øjne er serien mest af alt en hyldest til det almindelige liv og de mennesker, der lever i det.

- Jeg er virkelig glad for, at serien ikke kun overfladisk skildrer de hverdagsagtige scener, men faktisk går lidt dybere ned i dem. Og så er jeg også virkelig stolt af, at jeg gennem karakteren Lasse kan være med til at portrættere gruppe, som ellers normalt ikke bliver vist på film og tv, siger han.

Alle ni episoder af ”Ingen vej tilbage” kan streames på DR nu.