Opstart landsmøde

En fyldt sal lytter til Simon Tøgerns tale på landsmøderne. Foto: Simon Tøgern

- Det er STORT, at vi er så mange. Vi er over 400 samlet her i salen, konstaterer en tilfreds formand for HK Privat, Simon Tøgern, i sin velkomst til de første ordinære landsmøder i HK Privats overenskomstgrupper.

- Det er et sundhedstegn for vores demokrati, at vi er så mange samlet - tak til hver og én af jer - for at ville være med til at påvirke, hvad vi skal arbejde med inden for jeres områder.

HK Privat stiftede fem overenskomstgrupper i efteråret 2020 med målet om at have aktive medlemsgrupper inden for industri, service, sundhed, grafisk og organisationer. Og det store fremmøde vidner om, at der er kommet liv i grupperne, trods en besværlig start under corona.


- Overenskomstgrupperne er indbyrdes afgrænset af vore overenskomster og kan således arbejde langt mere fokuseret med de udfordringer, vi oplever på de forskellige områder. Og derfor er I vigtige her op til, at vi skal forhandle overenskomster i 2023, sagde Simon Tøgern til de fremmødte.

Og netop optakten til OK23 fik mange ord med på vejen af formanden:
- Vi forhandler med udgangspunkt i jeres prioriteringer.

Derfor bliver en kampagne for at få medlemmerne til at give deres ønsker til et bedre arbejdsliv og til bedre overenskomster skudt i gang på landsmødet.

Op til overenskomstforhandlingerne i 2020 fik HK Privat 18.867 udsagn fra medlemmerne.

Klik ind på hk.dk/ok23 og skriv hvad, der betyder noget for jer. Og få jeres kolleger til at gøre det samme, argumenterer Simon Tøgern.

- Det gør os, der skal forhandle klogere. Og det giver os større legitimitet og styrke i forhandlingerne, fortsætter Simon Tøgern.

Råd til lønstigninger

For at få et indblik i hvad råderummet er for de kommende overenskomstforhandlinger, men også for forårets lønforhandlinger, holdt direktøren for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, et oplæg om virksomhedernes økonomi ved landsmødernes start.

- Hvis jeg havde holdt dette oplæg i februar og ikke her i marts, så ville jeg bare have sagt, at det ser skide godt ud med virksomhedernes økonomi. Men jeg må jo indrømme, at der er lidt skyer lige nu på grund af krigen i Ukraine, sagde Lars Andersen.

Men virksomhederne har haft store gevinster i de forgangne år.

- Der bliver tjent rigtig gode penge i virksomhederne især i industrien, og der er blevet tjent rigtig, rigtig gode penge, så der er noget at hente, forklarer Lars Andersen.

Med den meget høje inflation, der har vist sig de seneste måneder, advarer han mod tab i reallønnen.

- Der har været reallønsfremgang gennem adskillige år, men nu er den truet af en inflation på 5 procent. Og jeg er bange for, at inflationen kan blive endnu større de næste måneder.

Derfor skal lønstigninger noget højere op, hvis danskerne skal bevare deres købekraft, og de 3 procent som lønstigninger lige nu er ikke nok.

Formanden for HK Privat, Simon Tøgern, understreger, at det er uhyre vigtigt, at HK’ere lønforhandler hårdt dette forår.

- Hvis ikke vi får højere løn ved forårets lokale lønforhandlinger, så kan vi forudse, at medlemmerne vil have forventninger til, at det bliver indfriet ved de centrale overenskomstforhandlinger i 23, understreger Simon Tøgern.

Landsmøderne fortsætter weekenden over, hvor der er møder i de enkelte grupper og valg til bestyrelser søndag.